Jazz balet iz Montreala

Produkcija: Les Ballets Jazz de Montréal

Vse od začetka delovanja leta 1972 je bil vzpon skupine nezadržen in danes deluje v znamenju večpomenske odprtosti do vseh plesnih zvrsti. Združila jo je želja po odrskem predstavljanju sodobnega jazza in njegove eksplozivne ustvarjalne moči v vznemirljivih sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, pozornost širše javnosti pa je dosegla leta 1998, ko je njeno umetniško vodenje prevzel Louis Robitaille.


Foto: Gregory Batardon

Pod njegovo umetniško vizijo skupina danes neguje koreografski repertoar, ki ga odlikuje moč oplajanja klasične plesne tehnike, jazza, sodobnega giba z gledališčem, sodobnim cirkusom in vizualnimi umetnostmi. K procesu zorenja repertoarja in metamorfozi poetike ansambla iz Montreala so prispevali številni rezidenčni umetniki, ki so oblikovali edinstven izbor koreografij.

Montrealski jazz balet je bil ustanovljen z namenom zabave in najširše dostopnosti v najplemenitejšem okviru slogovne opredelitve – tudi danes je predvsem skupina, sposobna navezovanja hitrega stika s publiko, ob čemer ne zanemarja raziskovanja in estetskega bistva giba.

Zasedba

Umetniški vodja: Louis Robitaille

Zero in On
Koreografija: Cayetano Soto
Glasba: Philip Glass
Kostumi: Cayetano Soto
Oblikovanje luči: Cayetano Soto, Daniel Ranger
Trajanje: 7 min

Night Box
Koreografija: Wen Wei Wang
Glasba: Amute, Olaf Bender, The Steals & Grafiti, Giorgio Magnanensi, Max Richter, Paul Rogers, Victoria R. Senking
Oblikovanje luči: James Proudfoot
Kostumi: UNTTLD, Simon Bélanger in José Manuel St-Jacques
Trajanje: 40 minut

Harry
Koreografija: Barak Marshall
Glasba: Tommy Dorsey, Taraf Ionel Budisteanu, Balkan Beat Box, The Andrews Sisters, Anatol Stefanet, Dejan Petrović, Sidney Bechet, Warsaw Village Band, The Hungarian Quartet, Goran Bregović, Maria Callas, Wayne Newton
Oblikovanje luči: Daniel Ranger
Kostumi: Anne-Marie Veevaete


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/jazz-balet-iz-montreala