Video:performa - program (Pre)gibati

Video:performa se je kot programski sklop festivala Performa vzpostavila pred petimi leti. Predstavlja avtorske video projekte, ambientalne video instalacije in video performanse. V ospredju so multimedijsko zasnovana dela, ki v svoji vsebini prepletajo različne umetniške žanre in prakse.


Skladišče izčrpanosti / foto: Arhiv Gwen Charles

Selektorica letošnje Video:performe Jasmina Založnik je pod skupnim naslovom (Pre)gibati zbrala štiri video dela, dve video instalaciji in en performans, »ki tvorijo kakofonijo jezikov, podob, estetik, pristopov, čutnega, inteligibilnega ... Avtorji lucidno pristopajo k mediju, v katerem so poiskali svoj izraz, bodisi da bi podčrtali in nato še prečrtali njegove zakonitosti bodisi da bi predstavili pomen večmedialnosti, ki jih (ne)posredno določa.

Z izborom se ne trudim iskati povezav, točk prešitja, s katerim bi ga lahko utemeljila. Je zgolj nek izbor del, s katerim lahko ustvarim lasten univerzum in ki ga lahko utemeljim s pojmom performativa. Je gibanje pogleda in gibanje posameznika po prostoru, v prostoru, med prostori. Gibanje, gibanje in še enkrat gibanje. Gibanje kot zastoj, gibanje z izčrpavanjem, ujeto v mrtvem teku kot tisto, ki z velikim klicajem poskuša določiti svet, v katerem živimo.

V njem se zdi, da smo se ujeli v figuro mlinarja, ki vztrajno melje samega sebe.

V ta pregib med mrtvim tekom in zastajanjem se umeščajo tudi izbrana dela. A njihov pogled ni morbiden, še manj zazrt v utopično prihodnost. Zdi se kot poročilo, utrinek in refleksija, ki kot mimobežnica prebada naš vsakdan. Znova in znova. Pogled arhivarja, ki se razpira med otroško vzhičenostjo, zapakirano ironijo, sanjavo izgubljenostjo, trmasto vztrajnostjo, apatičnim sprejemanjem svoje usode, dela, pozicije ...

Razpetost med glasbo in tišino, med statiko in dinamiko, besedo in gibom ustvarja labirint nekogaršnjega spomina, iz katerega so dostopni zgolj fragmenti, podobe, impresije, dopisane zgodovine, izmuzljivost življenja.«

***
1. Gwen Charles (ZDA): Skladišče izčrpanosti, video, 2011
V Skladišču izčrpanosti se soočimo z žensko, ujeto v zabojnik, in z njeno naraščajočo vznemirjenostjo, medtem ko jo prekriva prah in čas počasi teče. Nenavadna postavitev na prvi pogled ni očitna in gledalca prežema s skrivnostnostjo. Plesalka se poigrava z gravitacijsko in težnostno percepcijo občinstva z občutenjem lastne teže med poskusi dvigovanja ter s prahom odpadajočega ometa, ki prekriva njeno telo.
http://www.gwencharles.com/
Režija in koreografija: Gwen Charles
Ples: Laura Rios
Produkcija: Gwen Charles
 
2. Maja Smrekar: Ponavljajoče naključje, video, 2009


foto: Arhiv Maja Smrekar
Ponavljajoče naključje parafrazira psihofizično utesnjenost uma,
ki ni ločen od telesa – paradigma, znotraj katere se oba prepletata v povratni zanki naključnih negativnih dražljajev.
http://majasmrekar.org
Režija in izvedba: Maja Smrekar
Zvok: Borut Savski
Produkcija: Maja Smrekar
 
3. Ana Pečar: Nič se ne giblje brez inženirjev mehanike, video, 2012


Foto: Janez Klenovšek
Konceptualna zasnova videa izhaja iz nasprotja med končnim telesom ter nematerialnim zvokom in videom. Avtorji različnih izraznih medijev iščejo nov jezik med-medijske komunikacije. Tematsko se navezujejo na opazovanje ter vizualno analizo gibanja različnih teles in materialov.
www.anapecar.com
Ples: Shimrit Golan
Glasba: Moon Young Ha
Video: Ana Pečar
Čelistka: Ana Kramer
Izvršna producentka: Nina Jeza
Produkcija: Zavod Uho;oko, Mednarodni festival računalniških umetnosti, Maribor EPK 2012, Did studio
 
4. Igor Krasik (Nemčija): Avantura odmora, video, 2011


foto: Arhiv Igor Krasik
Fotografija je sorodna gledališču. Oder je okvir. Zamrznjena poza plesalca je podobna posamezni fotografiji. Abstrakcija, uporaba papirja, sinteza zvoka, slike in gibanja tvorijo osrednji lik tega dela.
www.portigor.de
Režija, koreografija, glasba, montaža, izvedba: Igor Krasik
Produkcija: Igor Krasik
 
5. Ida Daniel (Bolgarija): Jesti jabolko, video instalacija, 2011, 2013


foto: Arhiv Ida Daniel & Todor Stoyanov
Video je bil prvič predstavljen kot vitrinska prezentacija v okviru prvega ACT Festivala neodvisnega teatra v Bolgariji. Skozi resnično zgodbo enega lastnih projektov avtorica riše jasno sliko celotnega umetniškega in kulturnega ozračja bolgarskih ustvarjalcev sodobnih performativnih umetnosti.
Režija: Ida Daniel
Animacija, zvok, montaža: Todor Stoyanov
Produkcija: Ida Daniel & Todor Stoyanov
 
6. Nika Oblak, Primož Novak: Going south, video instalacija, 2009


foto: Arhiv Sharjah Biennial 9
Dokumentarec o tem, kako sta Nika Oblak in Primož Novak dosegla Guinnessov svetovni rekord s potiskanjem samokolnice od Ljubljane do Sharjaha v Združenih arabskih emiratih. V treh letih in dvanajstih dneh sta prepotovala 14.500 kilometrov.
Režija in izvedba: Nika Oblak in Primož Novak
Kamera: Issa Freij, Mare Vrbič, Tomaž Tomažin, Alfredo Rubio, Saleh Dardir
Produkcija: Sharjah Biennial 9
 
7. Nika Oblak, Primož Novak: This is a performance, performans


foto: Arhiv Nika Oblak in Primož Novak
»To je performans« med obiskovalce na otvoritvi razdeli sto majic z napisom 'To je performans'. Vsakdo, oblečen v to majico, lahko kasneje kjerkoli in kadarkoli zgolj s svojo prisotnostjo ustvarja nove performanse.
http://www.oblak-novak.org
Ideja in izvedba: Nika Oblak in Primož Novak


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/video-performa-program-pre-gibati