Klovnbuf / jesen

Ljubljana, 30. 09. 2013 - 06. 10. 2013

6. mednarodni gledališko-klovnovski festival: Kam greš ... ?


Norci in čudaki – nosilci posebne življenjske forme, ki je hkrati realna in idealna, se nahajajo na mejah življenja in umetnosti, saj niso samo čudaki ali pa neumneži v dobesednem pomenu, kot tudi ne samo komiki-igralci, ki igrajo vlogo.

Relacija neumnež – klovn, tvori enega izmed osnovnih plasti umetnosti, ki sega daleč nazaj in je svoje utelešenje našla v karnevalu; kjer se samo življenje igra – igra pa za kratek čas postane življenje samo. Ta arhaična oblika človeške kulture, je namreč vedno imela zelo pomemben odnos z časom, saj je na ogled poslavljala refleksijo kriznih prelomnih trenutkov v življenju narave, družbe in človeka in s tem določala konkretno koncepcija naravnega, biološkega in zgodovinskega časa.

Potreba po kritičnem, konstruktivnem odnosu do obstoječih norm in idealov, se v današnjem času namreč kaže tako na nivoju klasičnih gledaliških oblik kot tudi drugih zvrsti umetnosti, pri čemer prav in morda edino smeh – nastopa v dvojni vlogi, da lahko pokoplje staro in postane izhodišče za rojstvo novega, pravičnejšega, boljšega…zatorej;

Pridite in nas spoznajte – klovne ,
radi bi, da bi bili srečni, nasmejani!
Ja!
Ker je nebo modro, paradižnik rdeč in klovn smešen butelj!

Novost letošnjega Festival Klovnbuf: …Kam greš? je tudi delna širitev programske usmeritve iz sodobne klovnade ti. »Nouveau Clown« na področje sodobnega cirkusa, »Nouveau Cirque«.

Sinteza gledališča, cirkusa in klovnade namreč danes dosega svoj razcvet. Sodobno dramsko gledališče vedno bolj posega po močnih vizualni efektih oziroma vsebinah performativnih praks cirkuških umetnosti, ki povečujejo emocionalni vpliv na gledalca, na drugi strani pa se sodobne cirkuško klovnovske prakse vse bolj naslanjajo na konceptualne dramsko zaokrožene socialno in družbeno angažirane vsebine, ki gledalca ne le zabavajo, ampak tudi nagovorijo. Njihov cilj pa ni rušenje obstoječega, pač pa ustvarjanje sinergije, ki sodobnim uprizoritvenim praksam daje nov zagon.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/klovnbuf-jesen