Preglej na glas

Ljubljana, 30. 09. 2013 - 04. 10. 2013

8. mednarodni festival dramske pisave


O festivalu
Preglej na glas, mednarodni festival dramske pisave, je od svojih začetkov pred osmimi leti prehodil dolgo in plodno pot iskanja drugačnih pristopov in načinov predstavitve sodobne (slovenske) dramatike. V svoj program je uvrščal še neuveljavljene pisce in jim, poleg predstavitve širši javnosti, ponudil vrsto koristnih delavnic in preizkušanj različnih gledaliških praks, hkrati pa je festival sistematično spodbujal tudi teoretični diskurz o dramatiki.

Pretekli festivali bralnih uprizoritev (PreGlej na glas! 2006, PreGlej na glas! 2007, Festival dramske pisave 2008, PreGlej na glas!, 2009, Preglej na glas! 2010, preglej na glas 2011, Preglej na glas 2012) so dokazali, da so izjemno dragoceni – tako za dramatike kot tudi za širšo (strokovno) javnost, saj širijo zavest o prisotnosti kakovostne dramatike in demantirajo nasprotne trditve. Uspehi piscev, ki so preko izobraževanja ali bralnih uprizoritev sodelovali na festivalih Preglej na glas in v programu Preglej, se kažejo v številnih krstnih uprizoritvah na slovenskih in tujih odrih, knjižnih objavah, nacionalnih in tudi mednarodnih nagradah in prisotnosti v zavesti strokovne gledališke javnosti.

Tako se prav skozi festival Preglej na glas slovenska gledališka javnost kontinuirano spoznava z novimi dramskimi modeli in uprizoritvenimi praksami. Festival orje ledino na področju percepcije dramskega in gledališkega tudi skozi uveljavitev bralnih uprizoritev kot samostojnega žanra (in z njihovo nenehno nadgradnjo in raziskovanjem) ter s knjižnimi publikacijami dramskih besedil (v preteklosti v sodelovanju z revijo Mentor, Gledališčem Glej, Apokalipso in AGRFT, zdaj samostojno v okviru založniške dejavnosti KD Integrali).

O Integralih
Kulturno društvo Integrali, pod umetniškim vodstvom Simone Semenič, deluje na področju gledaliških umetnosti z močno afiniteto do sočasne dramatike, katero raziskuje, afirmira in distribuira skozi različne veje svojega delovanja:

Vsi dogodki festivala Preglej na glas do brezplačni.

Festival sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo in MOL.
Festival je nastal v sodelovanju z Zavodom Bunker, Gledališčem Glej in Muzejem sodobne umetnosti Metelkova.

 


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/preglej-na-glas-1