Četrtek

Produkcija: Gledališče Glej, G-fart
Režija: Nina Šorak


Foto: Sunčan Stone

Misel na predstavo se je rodila ob poslušanju pesmi. Pesmi z naslovom »Četrtek«. Ker se kot G-FART-ovci ukvarjamo predvsem z iskanjem pravega načina, kako vzbuditi čutnost gledalca, se je prav tu ponudila priložnost prevoda neubesedljivega na oder. Kako preslikati občutke, ki jih dobimo ob poslušanju prav te pesmi? Kako postaviti na oder tisti košček praznine posameznika, ko se zazre proti obzorju in obmolkne?
Pri iskanju situacije smo se ustavili pri ljubezenskem diskurzu. Ta je danes izredno samoten; podcenjujejo ga in se iz njega norčujejo. Vse, kar zna, je zaiti v patos, to pa pri gledalcu nikoli ne zbudi realnih čustev. S Četrtkom bi radi spomnili na dejstvo, da smo se vsi že kdaj dotaknili te samosti.

G-FART je nastal leta 2011 v krogu študentov, ki so obiskovali seminar Sebastijana Horvata na AGRFT. Že prvo leto so ustvarili gledališki festival Prezir, ki se je loteval raziskovanja slovenskih ekspresionističnih enodejank. Leta 2012 so ustvarili Prezir dve, katerega osnovno vodilo je bilo eksperimentalno gledališče. Člani skupine so si v poetiki med seboj zelo različni; kar jih bistveno druži, je samo skrb za gledališče.

Zasedba

Po motivih Rolanda Barthesa: Fragmenti ljubezenskega diskurza
Video: Pila Rusjan
Kostumografija: Tina Pavlović
Dramaturgija: Zala Sajko (G-FART)
Scenografija: Hanna Juta Kozar

Nastopata:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/cetrtek