Posluh! Recikliramo

Produkcija: Cankarjev dom, Familija
Avtor: Ivana Djilas, Branko Završan
Režija: Ivana Djilas

Trije glasbeniki brez službe so se odločili, da za vas iz nič naredijo nekaj lepega. Zakopali so se v smeti in skočili v svojo domišljijo. Pokazali vam bodo, kako se lahko privabi čudovit in zanimiv ter drugačen zvok iz pločevink, cevi za vodovod, plastičnih vrečk, embalaže, otroških igrač, steklenic in celo hrane.


foto: Arhiv CD

Iz njih bodo naredili glasbila, kot so ukulele, bas, didžeridu, ocean-drum, bobni, thunder-spring, metalofon, steel drum, klarinet, rog, različna trobila … Lepota ni nujno v materialnih stvareh in sreča ni nujno v novem. Potrebujemo lepoto, srečo, glasbo, umetnost in … drug drugega. Zato POSLUH! Pred vami je zgodba o potrošništvu, planetu, recikliranju, segrevanju in človeški objestnosti.

IZHODIŠČA ZA POGOVOR PRED PREDSTAVO IN PO NJEJ

– Pred ogledom učence seznanite, da je predstava precej neklasična, da gre za specifičen eksperimentalni koncert s precej nenavadnimi inštrumenti.
– Recikliranje je postalo eden najpomembnejših dejavnosti v sodobnem potrošniškem svetu; na spletni strani Wikipedije si lahko preberete zanimiv članek o
   postopkih recikliranja, njegovem pomenu in širšem zgodovinskem razvoju.
– Po ogledu se lahko pogovorite o uporabi »odvrženih predmetov«, ki tokrat nastopijo kot glasbila. Kako  so jih glasbeniki ponovno aktivirali?
– Kakšno je bilo sporočilo pesmi?
– Odprite vprašanja o potrošniški družbi, v kateri so mladi največje žrtve, koliko se tega sami zavedajo in koliko je v njih želje, da bi se temu uprli.
– Razmislite, kaj bi lahko tudi sami (doma ali v šoli) ohranili za nadaljnjo uporabo (za glasbila ali pa kaj drugega), pa čeprav ste mislili, da predmet ni več
   koristen in je »le še za v smeti«.

Zasedba

Idejo zasnovala: Ivana Djilas in Boštjan Gombač
Songe in inštrumente izdelal: Branko Završan
Uglasbili in prispevali k izdelavi inštrumentov: Boštjan Gombač, Žiga Golob in Blaž Celarec
Strokovno nadzorovala: Veronika Tašner z asistentom Slavkom Gabrom

Nastopajo: Boštjan Gombač, Žiga Golob in Blaž Celarec

Nagrada 15. festivala Zlata Paličica za glasbeno-gledališki eksperiment ustvarjalcem predstave


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/posluh-recikliramo