Jaz, Batman

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj
Avtor: Vinko Möderndorfer
Režija: Vinko Möderndorfer


foto: Mare Mutić

Nasilje postavlja človeštvu vprašanje že vse od začetka, saj smo z njim zaznamovani kakor s Kajnovim znamenjem. Z nasiljem pa se ne soočamo le v družbi, ampak tudi kot posamezniki. In to že precej kmalu. Nasilje med mladostniki danes ni osamljen pojav, nasprotno, z njim se srečujejo tako rekoč v vseh vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kjer ugotavljajo, da dobiva vedno nove oblike in razsežnosti. Nasilje med otroki izhaja iz nasilnih vedenjskih vzorcev odraslih, ki jih mladi prevzemajo, ko pa se pojavi, se v konflikt prej ali slej vključijo tudi odrasli in od njih je odvisno, ali se bo nasilnost razvila ali umirila.

Jaz, Batman je igra za vse otroke in za vse odrasle, ki imajo opravka z otroki. To je predvsem igra, ki ni daleč od resničnosti, samo da je resničnost v resnici še bolj kruta in še bolj neizprosna. Humorno spregovori o problemu, s katerim se srečujejo tako rekoč vsi starši. Gre za brezumno nasilje med najstniškimi vrstniki. Besedilo pa opozarja tudi na nemoč celotnega družbenega sistema, ki v nori dirki za uspehom in denarjem ne vidi več svojih najdražjih, svojih odraščajočih potomcev in njihovih težav – ki jih otroci kljub tehnološkemu napredku in precejšnjemu blagostanju ne znajo reševati sami.

Vinko Möderndorfer je vsestranski in izjemno ustvarjalen avtor. Srečujemo ga kot dramatika, romanopisca, pesnika, libretista in scenarista, obenem pa tudi kot gledališkega, opernega in filmskega režiserja. Nekaj let je bil tudi docent za gledališko režijo na AGRFT. V slovenskih gledališčih deluje že več kot trideset let, prav tako tudi v literaturi. Doslej je režiral prek devetdeset predstav, v svojem režijskem iskanju pa se je spoprijel z vsemi gledališkimi zvrstmi, slogi in žanri.  Literarno pot je začel kot pesnik v drugi polovici sedemdesetih let. In v knjižni obliki izdal več kot štirideset del s področja proze, poezije, dramatike in esejistike, po svojem romanu posnel celovečerni film Predmestje, ki je na mednarodnih festivalih dobil številne nagrade. Prejel je tudi vrsto literarnih in drugih nagrad, pred dvema letoma Grumovo za dramo Vaje iz tesnobe.

Zasedba

Dramaturg: Rok Andres
Scenograf: Jože Logar
Kostumograf: Alan Hranitelj
Avtor glasbe: Bojan Jurjevčič - Jurki
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Video projekcije (oblikovanje in izvedba): Vesna Krebs
Oblikovanje maske: Matej Pajntar
Oblikovanje svetlobe: Bojan Hudernik

Nastopajo:
Gašper -  Aljoša Ternovšek
Marko -  Matjaž Višnar
Tina – Darja Reichman
Žele  – Miha Rodman
Pero – Borut Veselko
Jola -  Vesna Pernarčič
Oče – Borut Veselko
Mama – Vesna Jevnikar
Gospa učiteljica za slovenščino – Vesna Slapar
Željkov oče – Peter Musevski
Markova mama – Vesna Jevnikar
Kriminalist – Miha Rodman

 


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/jaz-batman