Dvorišče, Koli

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst
Avtor: Spiro Scimone
Režija: Marko Sosič


Foto: Luca Quaia

Scimonejevi junaki so mali ljudje, izpostavljeni veliki negotovosti sodobnega sveta. Postavljeni so na rob in na prvi pogled docela nemočni, njihove življenjske možnosti pa omejene. Vendar se še zmorejo igrati in smejati, sanjati in si poiskati lasten košček svobode. Nikoli ne pristanejo v brezupu. Dvorišče je umazan kot, prostor revščine in bede, a tudi zatočišče, kjer je v medsebojni solidarnosti mogoče vse iznajti na novo. Koli pa jim omogočijo, da se dvignejo nad pritlehno umazanijo in spregovorijo o rešitvi.

V kratkih komornih igrah Spira Scimoneja se absurd meša z vsakdanjostjo, groza s smehom, nadrealistične so in obenem zelo resnične. Zaznamovane so s politično ostrino in prežete z globoko humanistično mislijo, z ljubeznijo do človeka in neskončnih možnosti svobode. Režiral je tržaški umetnik, ki mu je njihova poezija blizu, Marko Sosič.

Zasedba

Prevajalec: Srečko Fišer
Scenograf: Peter Furlan
Kostumograf: Igor Pahor
Skladatelj: Stefano Schiraldi
Lektor: Jože Faganel
Mentor igranja na trobento za igralca: Mauro Cheber
Oblikovalec luči: Peter Korošic

Izvajalci glasbe na posnetku: Stefano Schiraldi kitara, Mariaberta Blašković violončelo, Stefano Bembi harmonika, Gabriele Cancelli trobenta, Denis Zupin bobni. Glasba je bila posneta v Mali dvorani SSG.
 
Nastopajo:

Dvorišče/Il cortile
:
Peppe - Primož Forte
Tano - Vladimir Jurc
Eden /Uno - Romeo Grebenšek

Koli/Pali:
Ožgana/La Bruciata - Vladimir Jurc
Brezroki/Senzamani - Romeo Grebenšek
Črni/Il Nero - Primož Forte
Drugi/L’Altro - Luka Cimprič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dvorisce-koli