55+

Produkcija: Montažstroj, Zagreb (HR)
Režija: Borut Šeparović

Oni so iztrošeni. Oni so breme. Oni so višek. Oni so pozabljeni. Oni so nevidni. Oni so volilni stroj. Oni imajo za seboj več kot 55 let življenja in njihovi glasovi se prvič ne bodo le preštevali na volilnih listkih, temveč tudi slišali.


foto: Arhiv Montažstroj

Montažstroj vam bo namesto svetovno znanih igralcev na oder pripeljal običajne ljudi, starejše od 55 let, ki so prenehali biti statisti v lastnih življenjih in so postali protagonisti edinstvenega zgodovinskega kulturnega dogajanja. Generacija 55+ bo zavzela svoje mesto na odru, da obračuna z več desetletji lastne tišine in spregovori o najpomembnejših minutah svojih življenj, pa tudi o naši skupni zgodovini, ki so jo ustvarjali in jo še vedno ustvarjajo. Projekt 55+ je nastal v sklopu dolgoletne misije Montažstroja, po kateri mora umetnost prevzeti odgovornost za skupnost, v kateri nastaja. Predstava je edinstven kulturni dogodek – istočasno gledališka izvedba, politični shod in javno snemanje dokumentarnega filma – v katerem 44 protagonistov z odra spregovori v svojem in imenu celotne generacije. Ta community art projekt je na meji umetnosti in aktivizma, njegovi rezultati niso vidni le v umetniški sferi skozi realizacijo predstave in dokumentarnega filma, temveč tudi v konkretnem družbenem smislu skozi aktiviranje določene skupine prebivalcev.

O režiserju
Borut Šeparović je rojen leta 1967 v Zagrebu. Diplomiral je iz filozofije in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Zagrebu, študij je nadaljeval na podiplomskem programu uprizoritvenih umetnosti na DasArtsu v Amsterdamu. Je utemeljitelj in umetniški vodja Montažstroja, kjer deluje tudi kot režiser in koreograf. Pod njegovim umetniškim vodstvom od samega začetka leta 1989 vse do danes je Montažstroj zaščitni znak novega in drugačnega gledališča, tako znotraj kot izven hrvaških meja. Šeparović je vodil večje število umetniško-raziskovalnih delavnic v različnih državah (Hrvaška, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Srbija, Črna gora in druge) in vrsto let delal kot pedagog na Akademiji St. Joost na Nizozemskem. Lastno pedagogiko in metodologijo že dvajset let gradi enako uspešno pri delu s profesionalnimi ustvarjalci, mladimi umetniki ali osebami brez predhodnih gledaliških izkušenj.

O gledališču
MONTAЖ$TROJ je hrvaški neologizem, sestavljenka iz besede montaža, v smislu združevanja, filmske in video montaže ali nameščanja na nekaj premičnega, in besede stroj, v smislu futurističnega ideala z začetka 20. stoletja, apliciranega na vse vrste umetnosti, pa tudi v pomenu razporejanja in discipline. V središče svoje kulturne dejavnosti postavljajo umetniško proizvodnjo kot mesto stičišča in osveščanja družbenih nasprotij. V ustaljene kulturne obrazce vnašajo umetniške intervencije in s tem postavljajo vprašanja, ki jih je nujno izreči. V svoje projekte vedno vključujejo širšo skupnost na nepričakovane in provokativne načine. Montažstroj nudi sodoben, nestereotipen in neusmiljen komentar vsakdana, ki ga živimo. Poleg uspeha na domačih odrskih deskah, ulicah in TV ekranih je postal hitro prepoznaven tudi v mednarodnih okvirjih. V svoji karieri je zabeležil več evropskih in ameriških turnej. Montažstroj pri svojem delu sledi samo enemu pravilu: vsak projekt ima poseben razlog za nastanek in inovativen model izvedbe. Nogomet, šovinizem, nasilje, pornografija, sodobne tranzicijske mitologije, nezaposlenost, terorizem ... – ritem, s katerim naslavljajo javnost, narekuje potreba, da govori izključno o aktualnih temah.

Zasedba

Koncept: Borut Šeparović  
Dramaturgija in adaptacija transkripcij: Nataša Mihoci, Borut Šeparović, Jasna Žmak
Asistentka režije: Nataša Mihoci
Prostovoljci: Buga Klara Blanuša, Iva Bunčić, Ivan Fedor, Hana Grgić, Vera Pfaff, Sara Renar, Bernard Tomić
Tehnični direktor in mojster luči: Miljenko Bengez
Scenografija: Borut Šeparović
Video snemalec: Marko Stanić (Kader 22)
Tonski snemalec: Valentin Vejić
Programiranje video softwara: Ivan Marušić Klif
Koordinacija projekta: Nataša Mihoci
Izvršna produkcija: Iva Milley, Nataša Mihoci
Asistentki produkcije: Hana Grgić, Petra Milojković

Nastopajo: Miljenka Androić Marić, Jadranka Barlović, Miran Cencić, Renata Dossi, Mira Egić, Zvonimir Fritz, Marijan Frković, Josip Grosek, Mira Inkret, Branko Ječmenjak, Barbara Juraja, Ante Kaštelan, Lidija Kleščić, Ana Knežević, Marica Komljenović, Nada Kos Balen, Zlata Lešković, Blaženka Levak, Marija Lovinčić, Gordana Lovrić, Jasna Paravina, Stanka Pavuna, Nada Pejša, Emil Pernar, Eduard Pešun, Ljudmila Peterfai, Božidar Petrina, Miljenko Pinterić, Višnja Pleško, Žarko Potočnjak, Ljubica Radmanović, Vlasta Ritting, Hermina Rukavina, Franciska Šimenić, Vladimir Šimenić, Slavko Šoić, Miro Šola, Dražen Tišljar, Sonja Tomac, Vojko Tomašić, Rozalija Travica, Predrag Vrabec, Mirjana Žerjav, Nevenka Žigić

 


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/55