Petelin se sestavi

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Avtor: Dane Zajc
Režija: Jelena Sitar Cvetko


Foto: Boštjan Lah

Najprej je le kupček perja, potem glava s kljunom, jezik, ki noče v usta ...  Pa vratna vretenca pa rebra ...  Kdo bi vse to štel! A je treba, če hoče petelin zapeti. Jutranje kikirikanje namreč zahteva celega petelina. Če ne bi bili nogi postavljeni v napačno smer in tekli vsaksebi, če ne bi bilo repno perje na glavi in petelinja roža v cvetlični gredi, če prava rebra ne bi bila na napačnem mestu in napačna na pravem, potem bi bil že skoraj sestavljen. In tudi časa ni več veliko. Pa še nevarna kača strupenjača pod nogami, smrdeči majski hrošč med vretenci in požrešna lisica! Še sreča, da je v bližini tudi prijatelj pav. Seveda petelin zapoje! Celo pred vsemi drugimi petelini! In sonce je tu! Hura! Do jutri, ko se bo potrebno znova sestaviti …

Koliko dogodivščin, pa se dan sploh še ni zares začel, bi rekli in pomislili, kako je z našim sestavljanjem. Kaj postavimo prav in kaj narobe, kako smešni smo pri tem, kako jezni in včasih zmedeni, drugič  bistri in neskončno pogumni, kdo vse nas pri sestavljanju moti, kdo ovira … Pa vendarle vedno znova zapojemo! Vsak dan znova. 

Lutkovna igra o sestavljanju slovenskega pesniškega velikana Daneta Zajca je polna  humorja, igre, klenih verzov in ritmov, dinamičnih gibanj in vrste premen. Smiselni nesmisli pa so otrokom zabavni in odraslim všeč.

Zasedba

Avtor likovne podobe: Damijan Stepančič
Avtor glasbe: Igor Cvetko
Dramaturginja: Katarina Klančnik Kocutar
Lektorica: Metka Damjan
Oblikovalec svetlobe in tehnični mojster predstave: Miljenko Knezoci
Avtor poslikave lutk in scenskih elementov: Damjan Stepančič
Lutkovna tehnologa in izdelovalca lutk: Primož Mihevc, Darka Erdelji in Mojca Bernjak
Izdelovalca scenskih elementov: Lucijan Jošt in Branko Caserman

Nastopajo:
Petelin - Miha Bezeljak
Jezik, Majski hrošč, Kača, Zvezda, Sonce - Aja Kobe
Mravlja, Pav, Lisica - Danilo Trstenjak


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/petelin-se-sestavi