Piskač iz Hamelina

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Režija: Noriyuki Sawa


foto: Boštjan Lah

Legenda pravi, da je nekoč na obrežju zelene reke stalo mesto Hamelin. Meščani so bili delovni in pošteni ljudje in nekateri izmed njih so postali zelo bogati. A v mestu so se razmnožile podgane, tudi mačke jim niso bile več kos. Zaskrbljeni meščani so rotili nemočne mestne veljake, naj vendarle nekaj storijo, a tudi ti so bili obupani. In glej, ko je bila nevarnost najhujša, je v mesto prišel piskač in obljubil, da bo mesto za ustrezno plačilo rešil propada.
Mestni veljaki so urno zbrali po zlatnik od vsakega meščana in piskaču to bogastvo obljubili za plačilo uspešno opravljenega dela. Ta je zaigral nenavadno melodijo in vse podgane so prilezle iz svojih lukenj ter mu sledile po mestnih ulicah, naposled pa so se spustile v reko, da jih je odnesel tok.
Ko je rešitelj prišel po obljubljeno nagrado, so ga veljaki spodili, saj ga niso več potrebovali, njegovo plačilo pa so pobasali v lastne žepe. Piskač se je razjezil in odšel z obljubo maščevanja. Ponoči je zaigral čarobno melodijo, ki so jo slišali samo otroci. Ti so vstali iz postelj in skrivnostnemu umetniku sledili daleč stran, neznano kam ... Morda so tam postavili svoje svetlo mesto brez lažnivih in pohlepnih mož.
Pravljična nasprotja, potreba po etični izravnavi, preprosta družbena kritika in vera v čarobno moč glasbe se združujejo v presenetljivem odrskem jeziku lutkovne transformacije s podporo univerzalnega zvoka, ki nagovarja prav vse starostne skupine.

Zasedba

Noriyuki Sawa po motivih starodavne legende
Avtor likovne podobe: Noriyuki Sawa
Avtor glasbe, glasbenik: Klemen Bračko
Asistentka režiserja: Elena Volpi
Lektorica: Metka Damjan
Avtor in oblikovalec zvočne podobe: Marko Jakopanec
Oblikovalec svetlobe: Jason Smith
Oblikovalci lutk in rekvizitov: Darka Erdelji, Primož Mihevc in Lucia Žitnik
Oblikovalka kostumov: Mojca Bernjak
Oblikovalca scene: Branko Caserman in Lucijan Jošt

Nastopata: Barbara Jamšek, Klemen Bračko


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/piskac-iz-hamelina