Antigona

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Sofokles
Režija: Marko Čeh


foto: Urška Boljkovac

Sofoklova Antigona, skoraj poltretje tisočletje staro dramsko besedilo o uporu mladega dekleta proti zakonom oblastnika, je vse od nastanka sprožala različne interpretacije in navdihovala brezštevilno mnogo predelav; Smoletova Antigona je padla v čas povojnih pobojev, Jovanovićeva brez Kreona v čas zadnjih balkanskih vojn. Režiser Marko Čeh s svojo ekipo posega v Sofoklovo predlogo precej radikalno, a hkrati z globokim uvidom tako v materijo kot v prostor in čas uprizoritve. Vojna je končana, sprta brata sta s skupno smrtjo razrešila svoj spor, čas je za zabavo. Pet mladih dviga kozarce in se živo spominja zmage, ampak prekletstvo nad Labdakidi še ni končano; iz opojnega veselja jih predrami Kreonov glas iz zvočnika ter pod grožnjo smrtne kazni prepove pokop enega od bratov.
Odločitev, da Kreon ni človek iz mesa in krvi, ampak vseprisotna, predvsem pa neomajna oblast, ter transformacija zbora iz tebanskih starcev v mladino, potegne za sabo marsikaj. Tako v središču tragedije ni več posameznik – ne Antigona, ki je šla za večne in nenapisane zakone prostovoljno v smrt, ne Kreon, ki je v slepem sledenju črki zakona zagrešil smrt svojih najbližjih in ostal živ –, ampak cela generacija mladih; ki je na koncu, po neuspelem uporu, ki je prinesel le nove nesmiselne smrti, oropana vsakršne empatije sposobna le še posmeha.

Zasedba

Prevod: Kajetan Gantar
Dramaturgija: Nuša Komplet
Scenografija: Marko Turkuš
Kostumografija: Branka Pavlič
Glasba: Laren Polič Zdravič
Lektura: Tatjana Stanič
Oblikovanje luči: Srečo Brezovar
 
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Emil Koprivc
Lučni mojster: Srečo Brezovar
Scenski tehnik: Darko Nedeljković
Izdelava scene in kostumov: Lilijana Ban, Zala Kalan, Jernej Remše, Zoran Srdič, Iztok Bobić, Sandra Birjukov, Mitja Ritmanič in Marjeta Valjavec
Garderoberka: Emina Kaliman
Oblikovanje maske in frizure: Anja Ker
Foto: Urška Boljkovac
 
Nastopajo:

Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/antigona-4