Govorice

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Neil Simon
Režija: Jaka Andrej Vojevec


foto: Arhiv SLG Celje

Farsa Govorice je imenitna komedija zmešnjav, nesporazumov in sumničenj, ki izhajajo iz želje, da bi ugledni meščani za vsako ceno zaščitili svoje dobro ime. Farsa Govorice (Rumors, 1988) je svojo krstno uprizoritev doživela 22. septembra 1988 v gledališču Old Globe Theatre v San Diegu v Kaliforniji, na Broadwayu je bila premierno uprizorjena 17. novembra 1988. Uprizoritev so z Broadwaya preselili v Ethel Barrymore Theatre, kjer je doživela več kot petsto ponovitev.

Govorice
so prva farsa Neila Simona. Na zabavo ob deseti obletnici zakona Charlieja Brocka in njegove žene Myre so v razkošno vilo v newyorškem predmestju povabljeni še trije ugledni pari. Tam se dogajajo res nenavadne stvari. Prvi par pride na zabavo, vendar v hiši ni ne gostiteljev ne služabnikov ne kuharice ne večerje. V kuhinji je veliko surove hrane, ki čaka na izginulo kuharico. Gostiteljica je izginila neznano kam, gostitelj Charlie, ki je newyorški  podžupan, se je ustrelil v ušesno mečico in ves omotičen pod vplivom tablet leži v svoji spalnici. Gre za nesrečo ali poskus samomora? Dogodki se še dodatno zapletejo, ko začnejo prihajati še drugi povabljeni gostje. Drug pred drugim poskušajo prikriti resnično stanje v hiši, lažejo in si izmišljujejo, kaj naj bi se zgodilo. Ker gre za ugledne in premožne meščane, je nujno, da nenavadni dogodki v hiši ne pricurljajo v javnost ali ne pridejo na uho policiji. Predstavniki višjega razreda ameriške družbe so pripravljeni narediti vse, da dogodke v hiši prikrijejo pred lokalno policijo in mediji. Da bi ohranili dobro ime in ugled, vsi po vrsti lažejo in si izmišljujejo zgodbice, čeprav se nikomur od njih ne sanja, kaj se je v resnici zgodilo. Nihče več ne ve, kdo govori resnico in kdo laže. Vse so le govorice. Situacija se še zaostri, ko na vratih pozvoni policija. Tudi pred policijo se ugledni meščani zatečejo k laži in vse, kar policija izve od njih, so spet govorice. Komedija duhovitih dialogov, zamenjav, laži, v kateri se glavni igralci drug pred drugim pretvarjajo in širijo govorice, samo da bi ohranili svoj ugled pred prijatelji in na družbeni lestvici. Naredili bi vse, da se tudi o njih ne začnejo širiti govorice.

Ameriški dramatik in scenarist Neil Simon (1927) je eden najbolj plodnih in najboljših komediografov v zgodovini ameriškega gledališča. Napisal je več kot trideset dramskih besedil in podobno število filmskih scenarijev, ki jih je večinoma napisal po svojih igrah. Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade (več nagrad Tony, nagrado Pulitzer Prize for Drama, Drama Desk Award ...), na Broadwayu so istočasno igrali kar štiri njegove igre, njegove igre pa z velikim uspehom uprizarjajo po vsem svetu. V petih desetletjih svojega pisanja je ustvaril enkraten, natančen in humoren vpogled v življenje povprečnega ameriškega človeka ter ustvaril komično sliko življenja in tegob navadnih ljudi.

Zasedba

Dramaturginja: Tatjana Doma
Scenografa: Branko Hojnik, Urša Vidic
Kostumograf: Alan Hranitelj
Avtor glasbe: Boštjan Gombač
Lektorica: Alida Bevk
Prevajalka: Tina Mahkota

Nastopajo:


Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/govorice