Zlata paličica

Ljubljana, 30. 09. 2013 - 05. 10. 2013

15. bienalni pregledni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade


Izbrane uprizoritve:

1. SKRIVNOSTI (SLG Celje, r. Mateja Koležnik)
2. PIKICA IN TONČEK (SLG Celje, r. Jaka Andrej Vojevec)
3. POSLUH! RECIKLIRAMO (Cankarjev dom, Društvo Familija, r. Ivana Djilas, Boštjan Gombač)
4. PEKARNA MIŠMAŠ (Mini teater, r. Robert Waltl)
5. MORRISON IN ŠTIRJE LETNI ČASI (Mini teater, r. Mirko Rajas)
6. JURI MURI V AFRIKI (SNG Maribor, r. Branka Nikl Klampfer)
7. ODSPEJSANI (SiTi Teater, r. Uroš Fürst)
8. LUKNjA (LG Ljubljana, r. Matija Solce)
9. ZLATI ŠUS (LG Ljubljana, r. Marko Čeh)
10. ROMEO & JULIJA (LG Ljubljana, Gledališče Koper, r. Jaka Ivanc)
11. ŽIVALSKA FARMA (LG Ljubljana, r. Vito Taufer)
12. MOČERADEK GRE ČEZ CESTO (LG Ljubljana, r. Matija Solce)
13. JANČEK JEŽEK (LG Maribor, r. Margrit Gysin)
14. RIBIČ TARO (LG Maribor, r. Noriyuki Sawa)
15. KAKO JE JAROMIR ISKAL SREČO (Gledališče Glej, r. Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin)
16. MALA ČAROVNICA (SNG Drama Ljubljana, r. Diego de Brea)
17. KNJIGA O DŽUNGLI (Anton Podbevšek Teater, r. Nana Milčinski, Matjaž Berger)
18. RIBIČ IN NJEGOVA DUŠA (Slovensko mladinsko gledališče, r. Ivan Peternelj)
19. ŠKRAT KUZMA DOBI NAGRADO (Slovensko mladinsko gledališče, r. Matjaž Farič)
20. LUNA NA CESTI (Slovensko mladinsko gledališče, r. Ivan Peternelj)
21. BUTALCI (Gledališče Koper, r. Jaka Ivanc)

***
Obrazložitev selekcije

Izbiranje finalnih uprizoritev za 15. bienalni pregledni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica je bil brez dvoma izzivalen, predvsem zaradi programske novitete prepletanja različnih žanrov: k sodelovanju so bili namreč povabljeni tako dramski (igrani) in lutkovni kot tudi glasbeni in plesni projekti.

Nabor devetinsedemdesetih prijavljenih predstav je nanizal visoko raznorodnost uprizoritvenih žanrov; monodrame, glasbene koncerte, balet, mjuzikle, lutkovne/predmetne predstave, drame, gibalno-fizično gledališče, klovnovske akrobacije, interaktivne postavitve … Prav tako so ustvarjalci ponudili precejšnjo vsebinsko heterogenost, ki se je izkazala v uprizarjanju na eni strani kultnih, klasičnih, antologijskih besedil, na drugi pa v obujanju pregovorno že pozabljenih motivov slovenske literarne zakladnice, ožje lokalnih pripovedk, legend in folklore.

Uprizoritve Skrivnosti, Zlati šus, Pikica in Tonček, Odspejsani in Živalska farma pred mlade gledalce komunikativno in ostro razgrnejo aktualne problematike, v katerih se lahko neposredno prepoznajo ali pa v njih razberejo izčiščen izris »temnih, potlačenih in prikritih« plati sodobne družbe – vse od družinskih travm do medijskih manipulacij, simptomatike osamljenosti in izgubljenosti, stisk revščine in (nepravične) naraščajoče depriviligiranosti, ki izhaja vsled zunanje drugačnosti ali miselne neprilagojenosti.

Prepričljivi postavitveni parametri, ki so jih ponudili Knjiga o džungli, Ribič Taro, Kako je Jaromir iskal srečo, Ribič in njegova duša ter Morrison in štirje letni časi, so se pokazali v izvajalskih govoricah, ki »si upajo« biti poetične, romantične ter samosvoje v vizualni podobi in dogajalnem ritmu. Njihove estetike razpirajo domet interpretacije, obenem ponujajo kontemplacijo in popolni sestop v domišljijske, izmišljene svetove, ki so izrisani kompaktno, odmerjeno in so avtorsko učinkovito prirejeni.

Od pričakovanih »pravil« razrešene, polne izvirnih metodoloških preobratov, lucidnih »prekrškov« ter neprestanega prelivanja dramskih in lutkovnih strategij so tu LUKNjA, Janček ježek, Romeo & Julija in Pekarna Mišmaš, uprizoritve, ki mladim in najmlajšim lutkovno gledališče pokažejo kot igrivo, osvobojeno ustvarjalno polje, kjer se sme rušiti ustaljene izvedbene konvencije, drzno prekinjati iluzijo, si izmišljati prefrigane rešitve ter s tem odkrivati in »provocirati« manj raziskane ravni opazovanja oziroma koncentracije.

Juri Muri v Afriki, Mala čarovnica, Butalci in Škrat Kuzma dobi nagrado, ki med drugim temeljijo na prepoznavnih literarnih predlogah, sicer pogojno predstavljajo »dramski sektor«, a so v svojih režijskih formatih precej raznoliko zastavljeni. Prvi fluidno in duhovito osnovan skozi popolno rekvizitno in prostorsko popreproščenost, druga vsrkana v vrtince multimedije – glasbo, projekcije in vizualno-svetlobne efekte, slednja dva zastavljena v maniri precejšnje komičnosti, ironije in igralske prostodušnosti.

Zvrstno najbolj drugačne so klovnovska predstava Luna na cesti, interaktivni dogodek Močeradek gre čez cesto in koncert Posluh! Recikliramo. Akrobatske vragolije, uokvirjene v ljubezensko zgodbo; poetičen in nežen sprehod skozi poezijo Srečka Kosovela; in komunikativna glasbena lekcija o uporabnosti odpadlih materialov, ki v sebi še vedno nosijo zanimive potenciale za nadaljnjo (zvočno) ustvarjanje.

Ker je drobljenje stilnih in vsebinskih primerjav zaradi visoke raznovrstnosti med vsemi prijavljenimi projekti tako rekoč nesmiselno, je bil poglavitni selektorski kriterij izvajalska in vsebinska kakovost. Ne glede na to, ali je posamezna predstava primerna za malčke, osnovnošolce ali srednješolce, v vsakem primeru sem stremela k tistim izvedbam, ki do svojega potencialnega občinstva pristopajo suvereno, poglobljeno, dodelano, zlasti pa s polno odgovornostjo in dolgoročnim zavedanjem o pomembnosti učinkovite komunikacije z občutljivim, a hkrati še kako zahtevnim (odraščajočim) občinstvom.

Zala Dobovšek, selektorica 15. Bienalnega preglednega festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2013


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/zlata-palicica-1