Schwalbe goljufa

Produkcija: Joost Allema, Productiehuis Rotterdam, NXTSTP - Rotterdamse Schouwburg (De Keuze), Baltoscandal (Ee), Alkantara Festival (Pt)
Avtor: Schwalbe
Režija: Tim Etchells

Kakšni smo, ko nas stisnejo v kot? Kakšni smo, ko se nasprotnik izkaže za šibkejšega? Kakšni smo, ko nasprotnik ne igra po pravilih? »Saj gre le za igro,« pravimo, da bi se izmazali. A čim so besede izgovorjene, ni vrnitve v resnico.


foto: Arhiv Schwalbe

»Goljufanje ne pomeni, da ne igramo po pravilih, niti ne namiguje na ferplej. Naše predstave nagovarjajo temnejšo plat človeka: tisto, za kar vsakdo upa ali morda verjame, da nima v sebi. Na igranje gledamo kot na boj, ki je del našega vsakdana, odkar smo preveč omikani.«

Skupina Schwalbe dela fizične predstave, v katerih je telesnost prignana do skrajnosti – rezultat je energetsko, surovo in vizualno izrazno gledališče. Gre za sedmerico mladih igralcev in avtorjev, ki so diplomirali iz pantomime na amsterdamski gledališki šoli, potem pa izkoristili možnost, da razvijajo svoje zamisli pod pokroviteljstvom Productiehuis iz Rotterdama in kulturnega centra OMSK. V sodelovanju z Lotte van den Berg so ustvarili Spaar ze (Prizanesite jim) in Schwalbe speelt opeigen kracht (Schwalbe nastopajo sami), s Timom Etchellsom pa Schwalbe speelt vals (Schwalbe goljufa).

Zasedba

Zamisel, izvedba: Christina Flick, Melih Gençboyaci, Marie Groothof, Hilde Labadie, Floor van Leeuwen, Kimmy Ligtvoet, Ariadna Rubio Lleó, Daan Simons
Dramaturgija: Anoek Nuyens
Scenografija, scenski tehniki: Joost Giesken, Dave Staring, Jasper Kop
Kostumografija: Sarah Hakkenberg
Posebna zahvala: Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS REAAL Fonds
Foto: Pepijn Lutgerink


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/schwalbe-goljufa