Predstavitev knjižne izdaje dram rokgreja

Gledališki ustvarjalec, dramatik in pesnik rokgre nas v pričujoči knjižni izdaji preseneča s svojevrstno trilogijo, v katero je umestil z Grumovo nagrado ovenčano igro Smeti na Luni, analitični triler Serum resnice, ter melodramo Učinek kobilice.

Ameriško trilogijo sestavljajo tri žanrsko, vsebinsko in slogovno različne igre, ki jim je skupno to, da razgaljajo človekovo intimo, spregovorijo o družbenih tabujih – v tem gredo celo do skrajnosti – ter s svojo tenkočutnostjo pretresejo bralca. Avtorjeva odločitev, da dogajanje vsakokrat postavi v Ameriko, deluje potujitveno in zadene v najbolj nepričakovanem trenutku. Že ko si hladnokrvno oddahneš, da se te kot Evropejca te problematike ne dotikajo tako zelo, prideš do nenadnega spoznanja, da je prav dramski svet, ki ga opisuje rokgre, tisti svet, v katerega drvimo z nesluteno hitrostjo. In prav v tem je inteligenca Ameriške trilogije – da smo z vsemi sanjami, miti, tabuji, stereotipi, perverzijami in anomalijami Amerika pravzaprav mi.

Do sedaj se je pripetilo več kot 20 premier rokgrejevih gledaliških tekstov doma in v tujini, dram, komedij, kabarejev in besedil za otroke: Zvezda, To, Kleščar (Dule Vaupotič), Enajsto čudo, Leticija in Silvester, Blok, Milan, Mravljinčar ali gozd rdečih sadežev, Pavlek, Othella, Kokolorek, O čem govorimo, kadar govorimo o ljubezni, Sirup sreče, Bonton, Učitelj, Smeti na luni, Pika, kje je tvoja nogavica, Nevarno razmerje itd. Nekaj jih je ugledalo luč sveta tudi kot radijske igre npr. Legenda o človeku, Dež, Kleistovo pismo ...

Leta 2000 dobi za dramo To Grumovo nagrado za najboljšo Slovensko dramo, nato leta 2004 nagrado Žlahtno komedijsko pero za najbolje napisano komedijo Pavlek, ki zmaga na Festivalu monodrama Ptuj 2004. Leta 2008 se zgodi druga Grumova nagrada za Smeti na luni.


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/predstavitev-knjizne-izdaje-dram-rokgreja