Dnevi komedije

Celje, 07. 03. 2013 - 23. 03. 2013


Prvi festival Dnevi komedije je potekal v SLG Celje od 14. februarja do 6. marca 1992. Idejni oče festivala je zdaj že upokojeni dramski igralec SLG Celje, Marjan Bačko. Nekoč je ob kavi navrgel idejo, da bi bilo dobro v Celje pripeljati še druga gledališča, ki gojijo komedijo. Njegovo idejo sta takoj podprla takratni upravnik Borut Alujevič in takratni umetniški vodja Blaž Lukan. Rodil se je festival Dnevi komedije, ki je v sedemnajstih letih iz festivala lokalnega značaja prerasel v pomemben slovenski gledališki dogodek, ki vsako leto v Celje pripelje vrhunske gledališke ustvarjalce institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč iz cele Slovenije. Festival Dnevi komedije je največji tovrstni dogodek v celjski regiji. Poteka ob koncih tedna od februarja do marca.

Program Dnevov komedije sestavi selektor festivala; s 1. januarjem 2008 je selektorsko mesto prevzela dramaturginja SLG Celje Tatjana Doma.

Predstave tekmovalnega programa se potegujejo za nagrado za žlahtno predstavo, žlahtnega režiserja, žlahtno komedijantko in žlahtnega komedijanta leta. Podeli jih strokovna žirija.

Tekmovalne predstave ocenjuje tudi publika in tako izbere najboljšo predstavo po oceni gledalcev. Poleg tega publika vsak večer izbere tudi komedijantko ali komedijanta večera.

 

PROGRAM FESTIVALA:


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/dnevi-komedije-1