Show your face!

Produkcija: Bunker, New Theatre Institute of Latvia
Avtor: Betontanc & Umka.lv
Režija: Matjaž Pograjc
Koreografija: Branko Potočan

Virtuozna predstava lutkarstva, gledališča, plesa in žive glasbe, ki proučuje posledice poguma oziroma njegovega pomanjkanja skozi 20. stoletje.


foto Arhiv Bunker

Začetek prejšnjega stoletja sta zaznamovali dve »teroristični« skupini: raziskovalci osnovnih delcev človeške duše in raziskovalci osnovnih delcev materije. Freudovci na eni in jedrski fiziki na drugi strani so delovali kot majhne skupine, ki varujejo poslednje skrivnosti duše in materije.

Druga svetovna vojna se je končala z zmagoslavjem fizike. Eksplozija atomske bombe, ki je s strahovitimi posledicami končala neko obdobje v človeški zgodovini, je bila samo praktični dokaz tega, kar se zgodi, če razbijemo osnovne delce.

Še zmeraj pa ne vemo, kaj se zgodi, če razbijemo osnovne delce človeške duše, in kako to narediti, ker še nobena država ni bila pripravljena vložiti v raziskave dušeslovja toliko denarja, kot je bila za razbitje atoma. Kajti kapitala ne zanima ozdravljenje duše, kapital se redi od neumnosti ljudi.

Problem dokončnega razodetja človeške družbe je v tem, da se nihče ne posveča osnovnim delcem zgodovinskih napak. Kar naprej se melje o idejah in o različnih svetovnih nazorih in praksah, ki so povzročile, da so se ljudje spopadali, kot bi šlo za prepire med dvema filozofskima šolama, ne pa za skupek naključij, napak in spodrsljajev, ki so posameznike spremenile v nič hudega sluteče žrtve.

Zgodovina dokazuje, da je telo zlahka uničiti in zgodovina dobro skriva metode razstreljevanja duše. Kdo so ti ljudje brez obraza, ki so se ob napačnem času znašli na napačnem kraju, ki so nad njih poslali pobesnele eksekutorje in so spremljali vsak njihov korak, vsak njihov glas, da bi jim razstrelili dušo, zato da je danes svet tako krasen in koristen nam barabam, ki smo še ostali?

***
»Predstava je ostra, politično angažirana, relevantna, nemirna in v pravem času.« (Chicago tribune, 15. januar 2011)

»Izvrstno lutkarstvo oživi osebo brez obraza na dih jemajoč in tesnoben način. Koreografski elementi so surovi in tekoči. Fizikalnost igralcev po eni strani projicira raztrgana čustva, po drugi pa hkrati skrbi, da dogajanje teče gladko. Glasba te prevzame, je melodična in zelo lepa.« (Chicago Theatre Beat , 15. januar 2011)

»Show your face! je estetična sanjska pokrajina, je zgodba, polna napetosti, je osebna konfrontacija iz oči v oči. Je skupinsko delo slovenske gledališko-plesne skupine Betontnac in latvijske lutkovne skupine Umka.lv, ki uporablja Betontančevski fizični stil in Umkine lutkarske sposobnosti na način, ki občinstvo potegne v svet pokrajin in močno zgodbo ter končno v osebno refleksijo. Ekstravaganca fizičnega teatra, zasanjana glasba in aktivna igra z rekviziti …« (Eye Spy LA, 21. januar 2011)

Zasedba

Glasba: Silence in Ugis Vitins
Lutke in objekti: Barbara Stupica
Kostumografija: Mateja Benedetti
Oblikovanje luči: Tomaž Štrucl
Oblikovanje tona: Jure Vlahovič
Izvršni producentki: Ira Cecić, Maija Pavlova
Organizatorka gostovanj: Maja Vižin
Predstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MO Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RL, MO Riga, State Culture Capital Fundation, Theorem in program Culture 2000

Nastopajo: Primož Bezjak, Andris Kalnozols, Andreja Kopač, Marcis Lacis, Branko Potočan, Katarina Stegnar, Gints Širmelis-Širmanis


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/show-your-face