Deliri u dvjeh

Produkcija: Teater na Konfini Nova Gorica
Avtor: Eugene Ionesco
Režija: Radoš Bolčina

Predstava je druga izvedba te Ionescove igre v Sloveniji. Prva je bila v Primorskem dramskem gledališču v Novi Gorici pred sedemnajstimi leti.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Ionesco je eden izmed avtorjev, ki je odločilno oblikoval svetovno dramatiko in gledališče dvajsetega stoletja. Zdi se, da njegova dela s časom pridobivajo na aktualnosti in da so vedno bolj in bolj odraz sodobnega časa in bivanjske problematike današnjega človeka. V njegovem delu Delirij v dvoje se kaže vsa moč in nemoč bivanja posameznika, ujetega v zanko moči, v razmerje med moškim in žensko - med možem in ženo.

Dogajanje v igri ustvarja svet permanentne in vse globje in globje destrukcije posameznika in družbe, brez neke optimistične perspektive, brez slehernega upanja za posameznika in družbo, saj jo notranja logika in metafizika tega gledališkega dela ne dopuščata. In v tej bivanjski stiski je treba preživeti ne glede na zunanji sovražni svet, borbo vseh proti vsem, ne glede na brezsmiselno uničevanje vseh in vsega.  Mož in žena, ujeta med štiri stene stanovanja, sredi divjanja vojne vihre, bijeta večni medsebojni boj dveh zakoncev, kar se kaže v stalnem najedanju, v prepirih, kdo je boljši in kdo ima prav, pa čeprav gre za popolnoma nepomembne stvari. Na tem je tudi zasnovan komični element predstave.  Na koncu zunanji svet vdre v njun svet, meje se porušijo, vse izgine. Ostaneta samo še polž in želva in njuno najgloblje čustvo, še vedno tleče v pepelu ruševin - ljubezen.

Zasedba

Prevajalec Srečko Fišer
Avtor priredbe Radoš Bolčina
Avtor glasbe Davor Herzeg
Oblikovalec scenskih dodatkov Branko Drekonja
Oblikovalec zvoka Joško Markič

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/deliri-u-dvjeh