Lutkovna okupacija: Konflikti

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Evropska prestolnica kulture, Festival HISTeRIA
Avtor: Matija Solce
Režija: Paz Tatay in Eder Paiva

Gre za ulično komedijo, ki je namenjena vsej družini, saj je začinjena z močno poudarjenim črno-belim političnim humorjem, oz. tipičnimi značilnostmi commedie dell’arte.

Prostor zasede več mobilnih lutkovnih odrov, t. i. »mobilnih barak«, na vsaki se odvije kratka tradicionalna lutkovna predstava z ročnimi lutkami. Sprehajajoč se od enega prizorišča do drugega, si lahko gledalci  ogledajo popolno paleto konfliktov, ki so se dogajali skozi zgodovino. Gre za ulično komedijo, ki je namenjena vsej družini, saj je začinjena z močno poudarjenim črno-belim političnim humorjem, oz. tipičnimi značilnostmi commedie dell’arte.

Matija Solce je končal študij na umetniški akademiji DAMU v Pragi. Je vsestranski lutkovni ustvarjalec, animator lutk in harmonikar, ki svoje vizije uresničuje v Teatru Matita, ki ga je osnoval leta 2002. V središče svojega dela postavlja preplet tradicije in sodobnosti, slovanski sentiment, absurd in pravljičnost. Redno sodeluje tudi z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

Festival HISTeRIA je zastavljen kot širši socialno-izobraževalni dogodek, na katerem se znanje in izkušnje prenašajo neposredno s človeka na človeka. Pri tem igra pomembno vlogo ljudsko izročilo in njegovo ohranjanje v čim bolj pristni obliki. Pesem, zgodba, način manipuliranja lutke ali poslikave lesa, način kmetovanja ali gradnje iz kamna – izkušnja se prenese od mojstra k začetniku ali pa se izmenja med dvema osebama iz različnih kulturnih okolij.

Zasedba

Scenografija: Mitja Ritmanič, Zoran Srdič
Glasba: Orkester Etno Histeria


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/lutkovna-okupacija-konflikti