Lutke

Ljubljana, 11. 09. 2012 - 15. 09. 2012

11. mednarodni lutkovni festival


Mednarodni bienalni lutkovni festival je festival, ki pod imenom LUTKE že dve desetletji v slovenski prostor vnaša svežino izvirne, kakovostne in raznolike mednarodne lutkovne produkcije. Tkejo ga drobne niti ljubezni in strasti, ki razkrivajo skrite svetove različnih poetik, estetik, videnj in iskanj. Je stičišče inovativnosti, provokativnosti in magičnosti in je avantura radovednosti, užitek raziskovanj, kratko popotovanje v drobne trenutke večnosti.

Letošnji program smo oblikovali skupaj z lutkovnim in filmskim režiserjem Janom Zakonjškom ter scenografom Brankom Hojnikom. Vanj smo zajeli predvsem kakovostne avtorsko, žanrsko, tehnološko in vsebinsko raznolike predstave, ki razširjajo referenčni prostor lutke ter potrjujejo neskončne in neslutene možnosti njenega izraza. Kot kamen nas lahko zapelje v srčno poezijo, kot pika ali črta ustvari gledališče sanj, narejena iz plastike in lesa zaigra miniaturni cirkus zvokov. Gigantska vstane iz kupa kovine, se rodi iz odpadnih, recikliranih materialov ter tako prvinsko surova pričara lutkovni užitek. Lahko je konfliktna, erotično izzivalna ali zasanjana sprehajalka po trpkih spominih. Kot tradicionalna divja in provokativna Pulčinela v sodobni preobleki nas lahko nasmeji do solz ali pa nas računalniško vodena in robotizirana povabi v poetično zgodbo o razsežnosti domišljije. Lahko je le svetloba ali samo zvok ...

V petih dneh nas bo lutka nagovarjala na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, na Ljubljanskem gradu in po ljubljanskih ulicah, ko bo zaživela v skoraj petdesetih lutkovnih dogodkih – različnih predstavah, mojstrskih in ustvarjalnih delavnicah, razstavah, inštalacijah ter uličnih akcijah.

Ajda Rooss, vodja selektorskega odbora in v. d. umetniške vodje LGL


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/lutke