Shocking shopping

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Matjaž Zupančič
Režija: Matjaž Zupančič


Foto: Jaka Babnik

Režiser in dramatik Matjaž Zupančič je avtor več nagrajenih dramskih besedil. Njegove drame se v gledališki in koncertni obliki uprizarjajo v Sloveniji, Luksemburgu, Franciji, Italiji, BIH, na Poljskem, Hrvaškem … Kot režiser in dramatik je sodeloval na osrednjih evropskih gledaliških festivalih (Bonnski bienale, Avignonski festival …).

Za dramo Shocking Shopping je prejel Grumovo nagrado. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je Shocking Shopping spretno napisana drama, ki z mikrofizičnimi eksempli spregovori o globalni sliki sveta.

Nič hudega sluteči Jožef Kotnik se znajde v nakupovalnem centru Shocking Shopping, da bi kupil kruh in pol piščanca, in postane petdesettisoči obiskovalec nakupovalnega centra. Za obljubami o številnih ugodnostih, popustih, posebnih nakupih, spretnimi marketinškimi potezami, članstvi in formularji se Jožefu naenkrat odpre svet v zakulisje nakupovalnega centra, kjer stvari postajajo vse bolj bizarne, strašljive in krute. Bleščeča meka nakupovalnega užitka pokaže svoje temne in grozljive plati in Kotnika potegne v brutalen vrtinec, iz katerega ni rešitve.

Avtor drame in režiser krstne uprizoritve Matjaž Zupančič je o drami izjavil: Shocking Shopping govori o nasilju, ki ga generira prikrita družbena frustracija. V bistvu sem hotel napisati nekaj, kar bi bilo hkrati brutalno konkretno in povsem abstraktno. Center Shocking Shopping je bleščeč, vendar ima svojo temno stran: ko si enkrat notri, ni več umika. Ko se pojavijo trupla, jih je treba skriti in počistiti, da lahko ljudje naprej v miru šopingirajo. Svoboda in izbira imata svojo ceno: ko izbruhne nasilje, se je treba držati za nakupovalni voziček in gledati stran. Problem je en sam, ko prideš na vrsto ti, ni nikogar, ki bi ti pomagal. Nakupovalni center SS ni le sistem – je civilizacija. Pasijon. Usoda.

Zasedba

Dramaturginja: Tina Kosi
Scenografinja: Sanja Jurca Avci
Kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov
Glasbeni opremljevalec: Vanja Novak
Inštruktor za borilne veščine: Sebastjan Starič   
Lektor: Jože Volk
Oblikovalec luči: Andrej Hajdinjak

Nastopajo:
Jožef Kotnik - Renato Jenček
Administratorka - Barbara Medvešček
Folker - Tarek Rashid
Podpredsednik - Andrej Murenc
Predsednik - Vojko Belšak
Mož v nogavicah - Damjan M. Trbovc

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/shocking-shopping