Hamlet

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Avtor: William Shakespeare
Režija: Eduard Miler

Ali je Hamlet našega časa še vedno arhetipski svetlolasi tragični princ in junak, na katerega se zgrnejo vse nesreče gnile Danske, sad individualnih in družbenih anomalij?


Foto: Arhiv SNG Drama Ljubljana

Po besedah avtorice priredbe in dramaturginje Žanine Mirčevske Shakespearova najbolj znana igra in nova uprizoritev večstransko in omniprezentno načenjata problem poguma, odločnosti, aktivnosti in redefiniranja smisla posameznika kot aktivnega in odgovornega soustvarjalca sodobnega duha in časa.

Hamletova naloga je njegova osebna nuja in državna dolžnost. Osebno mora maščevati umorjenega očeta, kot danski kraljevič mora skrbeti za etični red in blaginjo države. Kot intelektualec ima še eno odgovornost: tudi če umorjeni kralj ne bi bil njegov oče in tudi če Hamlet ne bi bil prestolonaslednik, se mora kot intelektualec, usmerjen k humanosti družbe, upreti vsaki krivici, za katero ve. Ob tem doživlja globoke čustvene pretrese in se zaveda, da v »gnili« družbi ni prostora za ljubezen in osebno srečo. Njegova rahločutnost ga emotivno in duhovno zlomi. Že na začetku mu je popolnoma jasno, kaj je njegova dolžnost, vendar so vsa njegova dejanja »tihi« krik, in ne preudarno delovanje. Zaradi dejanj, ki niso odločna, pogumna, preudarna, pravočasna …, izgubi življenje in obenem povleče v smrt številne nedolžne ljudi okrog sebe.

Zasedba

Prevajalec Srečko Fišer
Avtorica priredbe in dramaturginja Žanina Mirčevska
Scenograf Branko Hojnik
Kostumografka Jelena Proković
Glasbeni opremljevalec Eduard Miler
Oblikovalec luči Pascal Mérat
Svetovalec za sabljanje Martin Slodnjak
Asistentka scenografa Urša Vidic
Asistentka kostumografke Katja Magister

Nastopajo:

Marko Mandić - Hamlet
Igor Samobor - *
Jernej Šugman - Klavdij
Nataša Barbara Gračner - Gertruda
Alojz Svete - Polonij
Polona Juh - Ofelija
Aljaž Jovanović - Laert
Uroš Fürst - Rozenkranc
Klemen Slakonja - Gildernstern
Janez Škof - Grobar
Zvone Hribar - Igralec prvi
Vojko Zidar - Igralec drugi
Marko Okorn - Igralec tretji


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/hamlet