Ana Desetnica

Ljubljana, 28. 06. 2012 - 15. 07. 2012 Maribor, 28. 06. 2012 - 15. 07. 2012

15. mednarodni festival uličnega gledališča


Posamezne predstave Ane Desetnice bodo gostovale tudi v Celju, Novi Gorici, Kamniku, Šoštanju, Cerknem, Rušah, Murski Soboti in Ravnah na Koroškem.

Leto 2012 je za Gledališče Ane Monro leto obletnic. Praznuje namreč častitljivih 30 let delovanja. Kako pomemben del v razvoju uličnega gledališča pri nas so bile že akcije Pocestnega gledališča Predrazpadom, predhodnika Gledališča Ane Monro in seveda kasneje avtorska dela GAM-ovcev zagotovo najlepše kaže priljubljenost ulične umetnosti v Sloveniji in festivalska organiziranost, ki se je razvila z leti. In zdi se, da ulica praktično že sliši na eno, najbolj razpoznavno ime -  Ana Desetnica! Mednarodni festival uličnega gledališča bo letos doživel že jubilejno 15. izvedbo! Vse se je v sredini devetdesetih začelo v Mariboru s cestno-gledališkim programom v okviru Festivala Lent, leta 1998 pa je v Ljubljano prvič zakorakala Ana Desetnica. In vse ostalo je zgodovina. Ana Desetnica že dolgo ni več le festival dveh mest, Ljubljane in Maribora. Ana Desetnica je postala vseslovenski festival, saj posamezne predstave festivala gostujejo tudi v drugih mestih, letos je nabor prijaznih gostiteljev še posebej širok. Ano Desetnico so na svoje ulice in trge povabili še v Celju, Novi Gorici, Kamniku, Šoštanju, Cerknem, Rušah, Murski Soboti in Ravnah na Koroškem.

In kaj prinaša program 2012: na nek način se bomo vrnili h koreninam, k osnovnim korakom uličnega gledališča. Nenapovedan čas in lokacija, drzno posebno sporočilo, ki za kratek čas ustavi ulico, uči so uprte v nepričakovane goste, iščejo pojasnilo k dogajanju in še preden se dobro zavemo je že vsega konec. Ana Desetnica v tokratni programski shemi kar nekaj prostora namenja različnim uličnim intervencijam. Brez pogledovanja v programsko knjižico, nenapovedano, čisto nepričakovano upamo, da vas bo sredi mestnega sprehoda ujela kaka ulična akcija.  

Ana Desetnica nadaljuje s svojim poslanstvom gradnje mostu med vzhodom in zahodom. Tudi tokrat bodo v okviru festivala gostovale številne predstave s t. i. ulično-gledališkega vzhoda, ki se razvija na drugačen način kot festivalsko dodelani včasih pravi ulični spektakli na zahodu. V okviru Ane Desetnice boste lahko videli kirgizijsko zasedbo Teatr klub Mesto D, turški Dengbej, češki VOSA teater, japonski duo Senmaru & Yuki, iranski Pazirik theatre group, ruski Mr. Pejo's Wandering dolls ter beloruski Moustache. V okviru programa v Mariboru bo Gledališče Ane Monro organiziralo EWO - (East West Opening Doors) - gre za sejem predstav (show case), ki si jih bodo ogledali številni povabljeni priznani selektorji ulično-gledaliških festivalov. Sejmu bo sledila tudi mednarodna konferenca, ki bo tokrat druga po vrsti. EWO je namreč del projekta TransAC (Transnational Co-production In Action 2011-2013) mednarodne mreže Meridians, katere član je tudi festival Ana Desetnica. Prvo tovrstno srečanje je bilo organizirano lani na mednarodnem festivalu Fira Tarrega v Španiji.

Gledališče Ane Monro je v letu 2011 združilo moči z ukrajinskim mladinski kulturnim centrom ŠELTER+, v projektu TANDEM, ki  ga je razpisala berlinska organizacija MitOst in CultureActionEurope (European Cultural Foundation). Od 3. do 13. maja 2012 pa je pod mentorstvom Gora Osojnik (vodja Gledališča Ane Monro), Craiga Westona (belgijski ulični umetnik in režiser), Michele Kramers (ustanoviteljica Theatra en Vol iz Sardinije) in Vite Osojnik (koreografinja in plesalka) potekala 10-dnevna mednarodna delavnica uličnega gledališča iSHUT, ki se je zaključila z dvodnevnim festivalom na ulicah Krivega Roga. Delavnice se je udeležilo kar 30 ljudi iz vseh koncev Ukrajine ter tudi Švice, Italije, Poljske in Slovenije. Nekateri od njih bodo obiskali tudi Ano Desetnico, seveda ne zgolj kot opazovalci, pač pa bodo nekatere ulične akcije izvedene v Krivem Rogu preizkušali tudi na ljubljanskih ulicah in trgih.

Prav "tandem z Ukrajino" pa je vodil Gledališče Ane Monro v vzpostavljanje novih "tandemov" tudi z drugimi državami. Tako smo združil moči tudi s konservatorijem Anatolijske Univerze v Eskişehirju v Turčiji. Tam smo izvedli laboratorij in forum uličnega gledališča "Claiming the public space", s čimer smo na eni strani povezali študente tamkajšnje univerze z našim izobraževalnim programom ŠUGLO. V Eskişehirju in Diyarbakirju smo izvedli tudi ulične intervencije, ki bodo prav tako vidne na Ani Desetnici, manjša skupina študentov pod vodstvom profesorice Ebru Gokdag bo namreč obiskala letošnji festival v Ljubljani. Na Ani Desetnici torej bodite pripravljeni na še nekaj dodatnega, nenapovedanega uličnega dogajanja.

In še nekaj ključnih zaznamkov iz programa. Gledališče Ane Monro bo na ogled postavilo Moljerado, kako so se pod režijsko taktirko Jean-Luc Prevosta lotili predelave Molierovih del ulični umetniki iz Kirgizije, pa bo prikazal že omenjeni Teatr klub Mesto D. V goste prihaja tudi ena najbolj vrhunskih in priznanih španskih ulično-gledaliških skupin - Kamchatka - z istoimensko pohodno predstavo. Najštevilčnejša, več kot 80-članska bo udeležba iz belgijskega Genta. Kulturni center Bij' De Wieze Gasten (Pri umazanih gostih) bo predstavil De Propere Fanfare - izjemne glasbenik, številnih veščin, katerih nastop je pravi spektakel. Češki VOSA teater cirkuških veščin po prikazal, da nobene sanje niso "previsoke". S Sardinije prihaja Theatre en vol z Brigado za Urbano Harmonizacijo, z Japonske Senmaru & Yuki, iz Irana Pazirik theatre group z zgodbami perzijske noči, gosti iz Turčije bodo pripovedovali svoje zgodbe v tradicionalni tehniki Dengbej, ki prihaja iz ustnega izročila s turške strani Kurdistana. Z nami bodo tudi mehiški klovni/mariachi iz zasedbe Cornisa20, avstralski dvorni norček Jolly Goodfellow, nizozemski De Stijle Wand bo na ogled postavil svoj "lunapark", britanski Signdance Colective pa predstavil svoj pogled na olimpijske igre, ...

In še nekaj namigov iz domače produkcije ... z nami bodo znova: KUD Ljud, KD Priden možic, Kolektiv Narobov, Trije težki, Sam Sebastian, Eva Škofič Maurer, ŠUGLA, Trio Anore, Burekteater, Bimbo teater, Altera ...

Tudi 15. Ana Desetnica bo tako prinesla, vse kar od nje pričakujete, vse, zaradi česar se prvi vikend v juliju odločite za zelo dolg sprehod po mestu! Tudi tokrat v Ljubljani poleg gostovanja na osrednjih prizoriščih v središču mesta nadaljujemo z akcijo dobrodošli na Prule, tradicionalni nedeljski Anin piknik in zaključek festivala bo namreč znova potekal na Špici! Pa ne le zaključek, nasploh ima Ana Desetnica v Ljubljani tokrat dva festivalska očesa, vse dni se bo namreč program sočasno odvijal v strogem središču mesta in na Prulah. Tovrstna programska shema je že priprava na prihodnje leto, ko naj bi del Ane Desetnice obiskal Moste. Letos bomo tam za pokušino izvedli eno predstavo, Photoprenia, beloruske zasedbe Moustache (30. 6. 2012 ob 10.30).

Vabljeni v družbo Ane Desetnice!


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ana-desetnica