Božanska komedija

Produkcija: Bitef Teatar (SRB), Mestno gledališče Budva, Črna Gora
Avtor: Edward Clug
Koreografija: Edward Clug

Božanska komedija je nastala v koprodukciji Bitef teatra in festivala Budva grad teatar. Na premieri v Budvi, avgusta 2011, je doživela velik uspeh. Znamenito Dantejevo delo, postavljeno v današnji čas, je zelo poetično, na trenutke groteskno in hipnotično videnje raja, pekla in vic 21. stoletja.


Foto: Jelena Janković

»Ideja, da bi Božansko komedijo predstavil v plesni obliki, se mi zdi samomorilska in obenem izzivalna. Ironija je, da sem svoj motiv našel v Dantejevem dejanskem ’poskusu samomora’: hoji po področju smrti, medtem ko še bivaš med živečimi. Sprašujem se, ali bi Dante to počel tudi v sodobnosti in kakšna bi bila potem videti taka Božanska komedija? Zgradba pesnitve bi bila verjetno enaka: tri različne ravni duše, morda bi dodal nekaj sodobnih, bolj prefinjenih grehov, in verjetno bi tudi spremenil tudi težo starih. Verjetno bi bile številne stvari drugačne, vendar sem prepričan, da čas nikoli ne bi spremenil njegove ljubezni do Beatrice.

S to izvedbo sem želel ustvariti situacijski prostor, stransko namesto vzporedne vizije treh ravni iz pesnitve, v katere naselim osem igralcev v nenavadnih situacijah. Pekel je umeščen v tekmovanje standardnih plesov, kjer so plesalci obenem tekmovalci in sodniki. Forma standardnih plesov zelo dobro opisuje merila, po katerem posameznike ocenjuje sodobna družba: biti popoln, biti tekmovalen, biti umetno lep in nositi številko (ki jo je treba budno spremljati), ki pa jo je mogoče vedno izbrisati in zamenjati.

Edward Clug


Zasedba

Glasba: Borut Kržišnik in Milko Lazar

Kostumografinja: Maja Mirković
Asistentka kostumografinje: Biljana Tegeltija Bojanić 

Koncept scene: Edward Clug

Oblikovalec svetlobe: Edward Clug

Plesna skupina Bitef (Bitef dens kompanija): Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević,
Strahinja Lacković, Miloš Isilović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović Zagorac, Nevena
Jovanović, Milica Jević
Alternacije: Nemanja Naumoski, Miona Petrović.

Baletna pedagoginja: Marija Janković


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/bozanska-komedija