Front@ sodobnega plesa

Murska Sobota, 24. 08. 2012 - 01. 09. 2012

Pozornost pri snovanju letošnjega programa je bila usmerjena v dialog med vrhunskimi plesnimi predstavami in vsakdanjim življenjem, ki je le redko spektakularno.


S telesom lahko izmerimo mesto, zato smo ga spremenili v “oder”, da bi opozorili na skrite in prezrte kotičke. Na oder Gledališča Park smo povabili tudi prebivalce Murske Sobote. Zasnovali smo srečevališče plesnih šol, akademij, učencev in študentov plesa iz štirih sosednjih držav. Tako kot nekaj let zapored, bomo tudi tokrat predstavili mlade plesalce in bodočnost sodobnega plesa. Plesne fotografije smo iz negibnih galerijskih postavitev prestavili v gibanje in na ulice. Vse zato, da bi sodobni ples spoznali takšnega, kot je v svojem bistvu: izjemno sredstvo komunikacije, ki vsakemu posamezniku omogoča vključenost po njegovih najboljših zmožnostih in priložnost za spoznavanje različnosti. Zato smo veseli, da se bodo vrhunskim plesnim ustvarjalcem iz Finske, Madžarske, Hrvaške, Belgije, Slovaške, Velike Britanije, Avstrije in Slovenije pridružili tudi varovanci ter mentorji iz društva Barka.

***
UVODNIK:
Telo in mesto

Ponosni smo, da lahko s svojim programom sooblikujemo Evropsko prestolnico kulture 2012. Prav zato smo pozornost pri snovanju letošnjega programa usmerili v dialog med vrhunskimi plesnimi predstavami in vsakdanjim življenjem, ki je le redko spektakularno.

S telesom lahko izmerimo mesto, zato smo ga spremenili v “oder”, da bi opozorili na skrite in prezrte kotičke. Na oder Gledališča Park smo povabili tudi prebivalce Murske Sobote. Zasnovali smo srečevališče plesnih šol, akademij, učencev in študentov plesa iz štirih sosednjih držav. Tako kot nekaj let zapored, bomo tudi tokrat predstavili mlade plesalce in prihodnost sodobnega plesa. Plesne fotografije smo iz negibnih galerijskih postavitev prestavili v gibanje in na ulice. Vse zato, da bi sodobni ples spoznali takšen, kot je v svojem bistvu: izjemno sredstvo za komunikacijo, ki vsakemu posamezniku omogoča sodelovanje po njegovih najboljših sposobnostih in mu daje priložnost za spoznavanje različnosti. Zato smo veseli, da se bodo vrhunskim plesnim ustvarjalcem iz Finske, Madžarske, Hrvaške, Belgije, Slovaške, Velike Britanije, Avstrije in Slovenije pridružili tudi varovanci ter mentorji iz društva Barka.

Izobraževanje in trajen dialog sta pomembna dela ustvarjanja, zato smo s partnerskimi organizacijami zasnovali konference o umetnosti in javnem prostoru ter o prihodnosti plesnega izobraževanja. Izobraževanje je za razvoj plesa bistveno in plesalci na delavnicah v okviru festivala lahko izpopolnjujejo svoje plesno znanje. Ker je pogled na ples zanimiv tudi skozi objektiv fotoaparata ali kamere, organiziramo posebno delavnico plesne fotografije, zunanje stene Gledališča Park pa spet namenjamo projekcijam video plesa.

Na festivalu Front@ se je pred štirimi leti začelo mednarodno sodelovanje organizacij in umetnikov pod imenom Dance Explorations Beyond Front@. Murska Sobota je postala stičišče, kjer se je začel živahen pretok idej. Letos poteka že druga faza projekta z naslovom Bridging New Territories, ki prinaša dveletni niz plesnih dogodkov po vsej Evropi.

Pridružite se nam in morda se v stiku med umetniki, gosti in gledalci utrne še kakšna zanimiva ideja. Časi so taki, da jih bomo potrebovali čim več.

Matjaž Farič,
umetniški vodja festivala

 


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/front-sodobnega-plesa-1