Theremidi Orchestra

Produkcija: Festival Pleskavica, Ljudmila

Glasbeni performans

Theremidi Orchestra (TO) se učijo izdelave naprav, vmesnikov in slik, ki proizvajajo različne hrupne strukture: brnenje, ponavljanje, motnje, zavijanje in piskanje. Zvoke in slike v živo upravljajo s teremidi vmesniki, ki so povezani z odprtokodnim in prostim programjem. Doma narejeni zvočno vizualni inštrumenti temeljijo na ideji magičnega elektronskega inštrumenta teremina, na katerega igrajo brez dotika ali z motenjem elektromagnetnega stika na veznih ploščah. Višino tona uravnavajo s premikanjem po elektromagnetnem polju, jakost pa s zvočnimi ojačevalci. Naredi sam teremini so nepredvidljivi in enostavni, a v medsebojnem usklajevanju zvoka in slike med člani orkestra razpirajo nežnohrupne krajine. V orkestru nastopajo individualci, ki se obnašajo aktivno in kolektivno.

Ideja za Theremidi Orchestra je vzniknila med delavnico TEREMINI in TEREMIDI fizični vmesnik pod mentorstvom Boruta Savskega, na LJUDMILI - ljubljanskem laboratoriju za digitalne medije in kulturo  15., 16. in 17. junija 2011. Po negotovih in navdušenih otroških korakih v piskajoče elektromagnetno polje se je orkestru pridružil tudi mentor. Na CoFestivalu bodo z doma zaspajkanimi prostimi elektronskimi teremini in zvočnimi ojačevalci razpirali nežnohrupne krajine: Tina Dolinšek, Luka Frelih, Ida Hiršenfelder, Dare Pejić, Borut Savski, Tilen Sepič, Saša Spačal, Robertina Šebjanič, Matic Urbanija, Dušan Zidar.

Zasedba

Nastopajo: Tina Dolinšek, Luka Frelih, Ida Hiršenfelder, Dare Pejić, Borut Savski, Tilen Sepič, Saša Spačal, Robertina Šebjanič, Matic Urbanija in Dušan Zidar

Festival Pleskavica v sodelovanju z Ljudmilo


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/theremidi-orchestra