Performa

Maribor, 25. 05. 2012 - 31. 08. 2012

17. mednarodni festival performansa - I. del

»Performa« je mednarodni festival performansa in inovativnih umetniških akcij s področja glasbe, literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti. V svojem programu bo ponudila video instalacije, reartikulacije znanih performansov iz zgodovine umetnosti, premierne projekcije videoperformansov, video in performans predavanja, ulične performanse, performativne instalacije, multimedijske, literarne in glasbene performanse. V vseh teh umetniških oblikah se bodo različni umetniški žanri pogosto hibridno prepletali in rezultirali v umetniških novumih.

Performa vsebinsko prikazuje hibridne, multimedijske in eksperimentalne umetniške projekte, ki preizkušajo meje žanrov in iščejo nove izraznosti in sporočilnosti v skladu s tendencami oblikovanja sodobnega sveta, pa naj si bodo tehnološke, ekološke, znanstvene, socialne, estetske, etične, filozofske, svetovnonazorske ali ekonomske.

Tematsko se bo 17. Performa ukvarjala z mejo med znotraj in zunaj, med in in out, med sprejemljivim in nesprejemljivim oziroma s tisto nevidno črto, ki obe entiteti ločuje in/ali povezuje. V okviru Performe bo tokrat že četrtič potekal tudi mini festival Video:performa in serija performans predavanj umetnikov z različnih področij umetniškega ustvarjanja. Izpostavljamo še projekt Intelektualne kurbe Zorana Srdić Janežiča, performativno razstavo Jožeta Šubica v galeriji Media Nox z naslovom Hiša vzhajajočega sonca/House of the Rising Sun ter performans Miše Gams Moje meso je tvoje meso.

Producent: Mladinski kulturni center Maribor
Koprodukcija: Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/performa-1