Prestopi

Maribor, 11. 05. 2012 - 20. 05. 2012

Mednarodni festival neodvisnega gledališča


Najprej uvodna beseda:

Hvala. Hvala tebi, ki to bereš in hvala vsem, ki so omogočilo, da to lahko bereš.
Jaz sem to napisal in ti to bereš. Stvar niti ni tako zelo dramatična, če pomislimo, da je vse napisano na programskem listu festivala in da bo ta, slej ko prej, romal v smeti. Zakaj pa potem to vse delamo?

Zaradi vas! Zaradi publike. Če ni publike, tudi teatra ni. Vendar pa marsikdaj marsikdo zabrede in začne misliti, da gledališče potrebuje publiko in ne publika gledališča. Mi mislimo, da je to dvosmeren tok… Publike ne potrebujemo zaradi vstopnic, sponzorjev in javnih virov. Publike ne potrebujemo zaradi aplavza, lepih oblek, rož in zakuske. Publike ne potrebujemo za potešitev ekshibicionizma. Publiko potrebujemo, ko je predstav in festivalov konec, ko se publika spet spremeni v človeka, občana, soseda. Takrat dobi vse skupaj smisel, ali pa ga izgubi.

Gledališče za nas ni mesto, kjer pozabljamo nase, ampak mesto, ki nas na nas opozarja.

Program festivala je super. Če ne bi bil super, ga ne bi delali. Lutke, kosti, ples, kri, Cooperjev test, zlorabljene lubenice, še malo lutk, celofan, pivo, selotejp, nagci, zajci, koncerti, pogovori, delavnice, druženje, sperma, štajerci, čehi, akademijci, lasulje… Predstave so opisane na naslednjih straneh. Ljudje imamo različne okuse in poglede, naš festival pa je namenjen ravno vsem tem različnim okusom in pogledom.

Programski vodja
Uroš Kaurin

***
Moment letos tretjič organizira festival, ki nima enotnega pogleda na gledališče, ki ne zna ločiti med različnimi estetikami, ki ne pristaja na predalčkanje, ki ne verjame, da umetnost ni za vse in ne verjame izgovorom tistih, ki ne hodijo v gledališče.

Festival traja od 11. do  do 20. maja 2012. V tem času se bo odvijal program, sestavljen iz 20 domačih in mednarodnih predstav/koncertov/dogodkov. Vsak večer bo po predstavah pogovor, druženje ob pijači in jedači, na katerem bo možno spregovoriti z umetniki in stopiti z njimi v dialog. Zraven predstav bo festival gostil tri delavnice: Suzuki metoda, The Mob delavnica in delavnica gledališča predmetov. V soboto 12. 5. Bo veliki Cooperjev test kulture, na katerem bodo umetniki in njihova publika preverjali kondicijo kulture in tekali »za boljši jutri«. Vse dni bodo po mestu manjše in večje umetniške akcije, ki bodo poživljale mestni utrip, nagovarjale mimoidoče in obenem vabile k sodelovanju preostalega dela festivala.

Festival Prestopi letos ponovno sodeluje z mnogimi zavodi, organizacijami in festivali (Lutkovno gledališče Maribor, Živa dvorišča, Magdalena, Mladibor, Zveza prijateljev mladine Maribor, Hedonistični kreativci, AGRFT, DAMU iz Prage, Udarnik, Prvo in II. Gimnazijo Maribor…). S tovrstnim sodelovanjem plemenitimo program in drug drugemu pomagamo pri doseganju zastavljenih ciljev. Veseli smo, da lahko ponovno dokažemo, da je solidarnost izraz »konkurence« v kulturi.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/prestopi-1