10 MIN

Produkcija: Drama SNG Maribor, EN-KNAP, Bitef Teatar (SRB)
Avtor: Matjaž Farič, Jordi Casanovas, Edward Clug, Iztok Kovač, Dalija Aćin/ EnKnapGroup

Stalna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil eminenten slovenski koreograf Iztok Kovač, je v tem trenutku edini profesionalni plesni ansambel v Sloveniji.


foto Miha Fras

Sestava izjemnih plesalcev dela pod Kovačevim umetniškim vodstvom z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc ter se razvija v prvovrsten plesni ansambel. Od leta 2009 ima EnKnapGroup svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.

10 MIN je koreografski omnibus, ki v središče postavlja fluidnost in neulovljivost časa v kontekstu geografskih in družbenih okvirov ter ideologij. Iztok Kovač je k sodelovanju povabil koreografe iz nekaterih geo-političnih kontekstov, ki so bili v zadnjih desetletjih podvrženi izrazitim spremembam. Vsak od njih se v svoji koreografski vinjeti na svoj način spopade s konceptom časa v natančno odmerjenem 10-minutnem delu.

***
Matjaž Farič: Ukaz
Nenehno ukazovanje, ki nam ga nalagata sodobni prostor in čas, je osnovno vodilo in glavna tema predstave Ukaz.
Eden najbolj plodovitih slovenskih koreografov zadnjih 20 let; ustanovitelj in umetniški vodja Zavoda Flota ter mednarodnega plesnega festivala Fronta.

Jordi Casanovas: Ne skrbi, a bodi pozoren
10 minut pred predstavo ni več povratka. Sem pripravljen? Je vse na svojem mestu?
Briljantni katalonski performer od leta 1990 sodeluje v poznani umetniški skupini Mal Pelo. Sodeloval je v številnih evropskih plesnih skupinah in projektih ter s posamezniki, kot so Adriana Borriello, Anne Theresa de Keersmaeker in Angels Margarite.

Edward Clug: 9:24
10-minutna refleksija kratkega, a intenzivnega odnosa med moškim in žensko v intimnem okolju.
Samostojni plesni ustvarjalec na področju sodobnega baleta Edward Clug je prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad ter vodja baleta SNG Maribor.

Iztok Kovač : Pot domov
»Čas si najlažje predstavljam tako, da poskusim čimbolj intenzivno doživeti nekatere zavezujoče trenutke, ki se mi ponujajo ter jih sestaviti v novo celoto.« Iztok Kovač
Ustanovitelj zavoda EN-KNAP, umetniški vodja stalne plesne skupine EnKnapGroup in direktor Španskih borcev je močno prisoten na mednarodni plesni sceni že vse od leta 1991. Je prejemnik prestižnih mednarodnih nagrad ter avtor številnih plesnih predstav, filmov, državnih prireditev in plesnih delavnic širom sveta.

Dalija Aćin: Nič več
Po besedah avtorice bi predstavo najlažje opisali s eno samo mislijo: »Silovitost ohranjanja trenutka«.
Priznana beograjska koreografinja mlajše generacije v svojih delih preizprašuje meje sodobnega plesa in njegove raznolike izrazne oblike.

Zasedba

Koncept: Iztok Kovač
Plesalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ana Štefanec, Tamas Tuza, Gyula Cserepes) in Barbara Kanc k. g.
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc in Zoran Grabarac
Kostumi: Alan Hranitelj in Valter Kobal
Povezovalna glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar
Projekcije: Studio nejaaka in Luka Umek
Tehnična podpora: Luka Curk, Zoran Grabarac, Omar Ismail


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/10-min