Samice

Produkcija: Istarsko narodno kazalište Pula (Hrvaška)
Avtor: Jasna Žmak
Režija: Matija Ferlin
Koreografija: Matija Ferlin

Zamislite si hišo. Na samem. Sredi ničesar. Okoli nje je vse belo. Okoli nje je samo sneg. V njej žive samo ženske. Popolnoma same. Njih devet. Imajo vrt, na katerem nič ne raste. Imajo vodnjak, v katerem ni vode.


Foto: Danko Stjepanović

Predstava pripoveduje zgodbo o dekadenci devetih žensk, aristokratskih manir in navad, ki živijo v neznanem prostoru in času v prihodnosti. V ozračju nenehnega pričakovanja z občasnimi trenutki evforije in še močnejšega razočaranja. Imajo eno samo skupno točko – vse govore nazaj: od pike, vprašaja ali klicaja proti veliki začetnici.

 »Samice so avtorski projekt, v katerem želim pridobljeno koreografsko znanje in izkušnje prenesti na področje govorjenega gledališča. Kot vedno pri mojem delu je koncept, iz katerega izhajam, zelo preprost: narediti dramsko predstavo, ki bo spoštovala konvencije dramskega gledališča, vendar pri kateri so vsi stavki napisani in izrečeni od zadaj naprej. Na ta način deformirane in prikrajšane za svoj ​​prvotni pomen, postanejo besede izziv igralcem, od katerih se zahteva, da jih izrečejo z namenom, motivacijo in pomenom, ki ga je vsebovala izvirna oblika. Ta na videz banalni koncept mi daje veliko možnosti za raziskovanje, in to je bila samo ena študija od glavnih ciljev dela pri Samicah. Za razliko od mojih predhodnih projektov, kjer je bila raziskava osredotočena na telo in njegove izvedbene zmogljivosti, sem pri tem projektu želel raziskati jezik, njegov izvedbeni in komunikacijski potencial,« je dejal koreograf in režiser Matija Ferlin.

Zasedba

Dramaturg: Sandro Siljan
glasba: Hildur Guđnadottir(Touch Music, MCPS)
Scenograf: Mauricio Ferlin
Kostumografi: Matija Ferlin, Desanka Janković
Oblikovalca luči: Matija Ferlin, Dario Družeta

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/samice