Moljerada

Produkcija: Gledališče Ane Monro
Režija: Jean-Luc Prevost

Gre za projekt, ki ga v Evropi vodi priznan francoski ulični umetnik Jean-Luc Prevost.


foto Bojan Okorn

Molierova dela so vedno vir navdiha, a kaj se zgodi, ko posamezni deli njegovih komediji zaživijo v novi, samostojni ulični predstavi? Jean-Luc Prevost je predelavo Molierovih del izvedel že v Avstraliji, Franciji in Kirgiziji in skupine, s katerimi je sodeloval so vsakič znova navdihnila druga njegova dela. Tako so nastale zelo različne predstave, a prav v vseh je prepoznan Molierov slog, značaji, ki jih prevzamejo junaki in protagonisti ter velik vpliv commedie dell’arte.

In tako so januarja 2012 tudi GAM-ovci v roke dobili Molierova dela ter vsak zase izbirali navdihe. Žlahtni meščan, Zdravnik po sili, Skopuh, Don Juan in Skapinove zvijače bodo zaživele v skupni zgodbi in pod režijsko taktirko Jean-Luc Prevosta so GAM-ovci prepričani, da boste ljubitelji Moliera v njej prepoznali osnovne vire. A tisto kar je čar tega francoskega dramatika, je to, da njegove komedije pravzaprav že same po sebi tvorijo skupno rdečo nit – gospodar, služabnik in spremljevalno osebje se vsakič znova pravzaprav soočijo z enim ključnih problemov – vprašanje je le, kateri do  sedmih smrtnih grehov je takrat vodil Molierova razmišljanja. Tako pravzaprav tudi nepoznavalci Molierovih del ob spremljanju predstave ne boste nič prikrajšani.

»Zelo sem zadovoljen s prvo uprizoritvijo tu v Sloveniji. Delo starejših članov zasedbe sem dobro poznal že prej, zelo pa so me navdušila tudi mlada dekleta. Njihova energija je bila neverjetna že na vajah. Moliere ponuja zelo hvaležne teme za ulične predelave. Uspešno sem projekt izvedel že v Avstraliji in Kirgiziji,dogovorjen sem, da podobno naredimo še v Nemčiji in Angliji. Moja želja je, da se potem vse te igralske ekipe iz različnih držav združijo, ter posamezne predstave, Moljerade, zaživijo kot eno. Utegne biti zanimivo, saj je vsem Moliere ponudil zelo različne navdihe. Vsekakor se veselim nadaljnjega dela(Jean-Luc Prevost, režiser)

Zasedba

Kostumografija: Meta Sever

Nastopajo:
Goro Osojnik
Borut Cajnko
Matjaž Ocvirk
Luka Korenčič
Katjuša Kovačič
Manca Uršič
Urška Ličef
Tea Vidmar


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/moljerada