Performa

Maribor, 28. 11. 2011 - 02. 12. 2011

16. festival sodobnih performativnih praks


Kdo je gledalec?

Festival Performa se je v preteklem letu iz odrov vrnil v galerije, na ulico, v neinstitucionalne prostore, k svoji prvotni viziji – prikazati aktualne performanse in umetniške akcije s področja glasbe, literature, gledališča, likovne in drugih umetnosti. Letošnja Performa ponuja performanse, video projekcije, video in performans predavanja, ulične performanse, pogovore z ustvarjalci in koncerte. Velik del festivala sestavljajo vsebine, ki so jih umetniki različnih profilov pripravili na pobudo in povabilo Performe.

16. Performa se sprašuje, kdo in kakšen je sodobni gledalec, kdo gleda, zakaj gleda in kako ter zakaj gleda to, kar gleda. V kakšen odnosu sta nastopajoči in gledalec pri performansu, kjer se od gledalca pričakuje aktivna participacija in intelektualna aktivnost. Kako gledalec s svojo navzočnostjo in s svojo lastno osebno zgod(b)o/vino vpliva na produkcijo pomena umetniškega dela. Gledalec sodobnih uprizoritev je namreč tudi soigralec, ko-subjekt, udeleženec dogodka in zanima nas, kakšen vpliv ima danes gledalec na transformacijsko moč predstave.
 
Novost v programu Performe je serija performans predavanj (performance lectures), v okviru katere bodo izbrani umetniki različnih profilov skozi svoj fokus, svojo percepcijo in preko svojega načina dela razmišljali o sovrstniku, znancu, znanki, tujcu ali tujki. V predavanjih v obliki performansov (performance lectures), ki se bodo odvila v netipičnih prostorih dogajanja (Avla filozofske fakultete, toalete UGM, Akvarij-terarij), bodo predstavljali delo drug drugega. Avtorja in selektorja programa performans predavanj sta Miha Horvat in Katarina Stegnar, sodelujoči umetniki pa so performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, novinarka, publicistka in dramaturginja Andreja Kopač, gledališki režiser Luka Martin Škof, likovni umetnik in performer JAŠA, gledališki režiser Mare Bulc in likovna umetnica Jasmina Cibic.
 
Del ustaljenega programa Performe bo tudi letos video:performa, ki predstavlja avtorske video projekte, ambientalne video instalacije ter video performanse, potekala pa bo v galeriji Media Nox. V ospredju so multimedijsko zasnovana dela, ki v svoji vsebini prepletajo različne umetniške žanre in prakse. Selektor letošnje video:performe Marko Brumen je izbral devet video del, cikel video projekcij pa je naslovil Inspiracije. V okviru video:performe bo potekala tudi premierna projekcija videa NN2 Mirjane Batinić, ki je nastal v produkciji MKC Maribor in koprodukciji Multikultivatorja. V programu video:performe pa se bodo predstavili še naslednji avtorji in umetniški kolektivi: The Lovegangsters (Filipini), Mateja Bučar, Dalija Aćin in Dorijan Kolundžija (Srbija), Motus (Italija), Vesna Krebs, Aleksandra Domanović (Srbija, Slovenija, Nemčija), Oliver Larić (Nemčija) in Donna Miranda (Filipini). Ob otvoritvi video:performe bo v ponedeljek, 28. 11. ob 18. uri v galeriji Media Nox potekal tudi pogovor z mariborskimi video ustvarjalci in Mirjano Batinić. Pogovor bo moderiral Marko Brumen.

Performa bo gostila ponovitev odmevnega performansa kontroverznega tandema Eclipse In vino veritas, ki je bil premierno uprizorjen maja v Ljubljani. Akterki v performansu, ki bo na ogled v mali dvorani LGM, problematizirata temo krvodajalstva in (domnevnega) pričakovanja hvaležnosti te vloge skozi perspektivo krvojemalk.

Koreograf in plesalec Sebastijan Geč je na pobudo in povabilo Performe skupaj s plesalkama Anjo Bornšek in Asher O´Gorman pripravil kratki ulični performans z naslovom 7 sekund, ki se bo – podobno kot že omenjena performans predavanja – odvijal na lokacijah, ki niso tipične za izvedbo umetniških del: na mestnih trgih, pred vrati zasebnih stanovanj v blokovskih naseljih, na Železniški postaji.

V sodelovanju z umetniškim programom Hiperfasada Kulturnega Inkubatorja pripravlja Performa premierno izvedbo modnega video performansa z naslovom Ne-navadna ovca / Not ordinary sheep avtorjev Mire Strnad (Miricota), Tomaža Tomljanovića (Dualik) in Mateja Jarca. Avtorji preizprašujejo temo uniformiranosti, ki ji je podvržen čredni nagon množic in skušajo ugotoviti, kakšen status ima v sodobni družbi tisto, kar je enkratno in unikatno.

Klub KGB bo prizorišče dveh performansov, ki ju povezuje literatura, natančneje poezija. To sta literarno-glasbeni performans IDIOT, ki so ga ustvarili Tibor Hrs Pandur, Uroš Prah in dj Crash&Cary ter literarni performans Izstop pesnice Lučke Zorko Titan, ki ga je ustvarila skupaj z umetnikom Simonom Poldaufom, ki je prispeval audio-video vsebine.

Za zaključek pa bomo v Kinu Udarnik gostili hrvaško-prekmurski trash pop glasbeni fenomen Lollobrigida, katerega osnova so drzni kostumi in slikovita besedila, v katerih zasedba na satiričen in humoren način obračunava z različnimi stereotipi ter namesto preživelih klišejev uvaja klišeje (za) nove generacije.
 
Petra Kolmančič, programski vodja Performe

***

Lokacije 16. Performe:


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/performa