Aska in volk ali Ples za življenje

Produkcija: Mestno gledališče Ptuj, Gledališče Labirint, Društvo lutkovnih ustvarjalcev
Avtor: Ivo Andrić
Režija: Saša Jovanović
Koreografija: Alja Kapun


foto Arhiv MGP

V ovčjem svetu, kjer se rodi ovčica Aska, velja umetnost za nekaj popolnoma nekoristnega in nepotrebnega. Še posebej nekoristna in neumna se v ovčjem svetu zdi ideja, da bi se ovčica lotila študija baleta. Vendar je Aska povsem posebna ovčica, posebej nemirna in prav nikoli se ne uspe ravnati po togih pravilih, ki jih postavlja ovčja družina. Tako se mati ukloni njeni želji in jo vpiše v baletno šolo. Ko Aska prav na dan, ko z uspehom konča prvi razred baletne šole, sreča strašnega volka, je skorajda gotovo, da je njeno življenje končano. Vendar pa Aska z nagonskim vzgibom začne pred strašnim volkom plesati ter ga s svojim gibanjem popolnoma očara.

Avtor besedila pravi: »Po svetu so pisali in govorili in peli o tem, kako je ovčica Aska preplesala in presleparila strašnega volka ... Šele ko je minilo nekaj let in ko je v sebi prebolela težko preizkušnjo, je Aska po svoji zamisli sestavila sloveč balet, ki pa ga je Aska zmerom imenovala 'Ples za življenje'. Potem je živela dolgo in srečno, postala plesalka svetovnega slovesa in umrla v visoki starosti. Še dandanes, po toliko letih, plešejo ta njen slavni balet, v katerem umetnost in volja po odporu premagujeta sleherno zlo, celo sámo smrt.«

Avtorji predstave so se lotili besedila zaradi privlačnosti Andrićeve zgodbe, ki se na pripovedno izredno lep in svojstven način loteva orfejevske tematike: umetnost, v našem primeru ples, očara in prevzame strašno zver ter premaga še sámo smrt. V predstavi se na humoren in sproščen način prepletajo lutkovne, dramske in plesne prvine ter pripovedovanje zgodb. Lutkovna izrazna sredstva se v predstavi spreminjajo, od klasičnih izraznih sredstev do povsem svobodnega pojmovanja lutkovnih izrazil, tako kot se skozi koreografijo v predstavi razvija in spreminja tudi ples. V današnjem prozaičnem in na materialne dobrine orientiranem svetu, ki povsem spominja na ovčji svet Askine družine, je Askin spopad z zverjo lahko dobrodošla tematika, tako za mlado kot za starejše občinstvo.

Zasedba

Glasba: Milko Lazar
Lutke in scena: Barbara Bulatović

Nastopa: Lidija Sušnik


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/aska-in-volk