O svetu

Produkcija: Vilnius Teatras “Lėlė”
Avtor: Justina Jukonytė
Režija: Justina Jukonytė


Foto: Arhiv LGL

Lutkovna predstava, brez besed.

Uprizoritev O svetu je navdihnil eden najstarejših mitov o nastanku sveta. Velikanska raca ob vodi na luni izlegla jajce in odšla iskat hrano.

Medtem je začel padati dež, namočil gnezdo in jajce je padlo ven. Uprizoritev z uporabo pletenin in lutk, izdelanih iz naravnih materialov spodbuja razvoj otrokovih čutil in prek raziskovanja živih bitij, ki živjo v različnih pokrajinah razlaga svet kot poln ustvarjalnosti, nenehnih sprememb in gibanja, ki sledi ciklom narave, in človeka kot del narave, ki v sebi nosi vesolje.

Vilensko gledališče »Lėlė« je litovsko narodno gledališče za lutkovno umetnost, ki ga je leta 1958 v Vilni ustanovil lutkar in režiser Balys Lukošius, dolga leta pa ga je vodil slavni litovski lutkar Vitalijus Mazūras. Gledališče ima dve dvorani, kreativni atelje in stalno razstavo v Muzeju živih lutk. Repertoar sestavljajo pravljice in dramska besedila za otroke in odrasle znanih litovskih ter tujih avtorjev. Njihove uprizoritve so prejele več nagrad litovskega ministrstva za kulturo in mednarodnih gledaliških festivalov. »Lėlė« prispeva k dejavnostim mednarodne organizacije ASSITEJ, od leta 1966 pa sodeluje tudi na festivalih UNIMA.

Zasedba

Likovna podoba: Neringa Keršulytė
Glasba: Vykintas A. Jasaitis

Nastopajo: Indrė Vėlyvytė / Erika Gaidauskaitė, Šarūnas Gedvilas

Priporočena starost: 1+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/o-svetu