KITSUNE

Produkcija: Lutkovno gledališče Porto (Portugalska)
Avtor: Po motivih Júlia Vanzelerja
Režija: Rui Queiroz de Matos, Júlio Vanzeler


Foto: Arhiv LGL

Lutkovna predstava, brez besed.

KITSUNE je poklon življenju, ponovnemu srečanju s preprostostjo, igranjem, ljubeznijo, užitku, ki ga najdemo v majhnih vsakodnevnih opravilih.

Je poklon spominjanju brez kesanja in pomiritvi, pa tudi ponovnemu odkrivanju možnosti za slovo: pogledati smrti v oči, ji postreči vročo juho in ji stisniti roko. KITSUNE je vizualna simfonija namiznih lutk, ki v bunraku tehniki razpira razmišljanje o smrti, ki pa neizogibno vodi tudi v razmišljanje o življenju, o tem, da smo živi, in o starem obredu srečevanja in sprejemanja smrti kot dela naravnega cikla.

Lutkovno gledališče Porto je bilo ustanovljeno leta 1988, usmerja pa se v nekonvencionalne poglede na lutke ter na novo osmišlja razumevanje lutkovnega gledališča kot poetičnega in domišljijskega jezika, ki prikliče sodobno življenje. Gledališče stalno išče nove načine oblikovanja lutk na meji med klasičnimi tehnikami in kinetičnimi predmeti ter svoje uprizoritve snuje na presečišču plesa, vizualne umetnosti in glasbe. Gledališče je leta 2013 ob 25-letnici svojega delovanja v Portu odprlo lutkovni muzej.

Zasedba

Scenografija: Rui Queiroz de Matos, Júlio Vanzeler
Lutke in ilustracije: Júlio Vanzeler
Kostumografija: Patrícia Valente
Glasba: Pedro Cardoso
Oblikovanje svetlobe: Filipe Azevedo

Nastopajo: Micaela Soares, Rui Queiroz de Matos, Vitor Gomes

Priporočena starost: 12+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kitsune