Primer Inge M.

Produkcija: Gledališče Škuc
Avtor: Inge in Heiner Müller
Režija: Nick Upper


Foto: Arhiv gledališča Škuc

Heiner Müller je eden najbolj izvajanih dramskih piscev v Evropi, tudi pri nas je poznana vrsta uspešnih uprizoritev. Tokrat pa se bo pisec predstavil z dvema še ne prevedenima kratkima avtobiografskima zgodbama/monologoma: Opisom slike in Zapisom o smrti. Vrhunski besedili obravnavata dolgoletno piščevo travmo o krivdi zaradi samomora njegove druge žene, pesnice Inge Müller. 12 - letni zakon se je začel razpadati že kmalu na začetku njune zveze, ko so se Ingi razbile sanje o skupnem ustvarjanju (napisala sta vrsto del skupaj in leta 1959 prejela celo pomembno priznanje za literaturo). Ker bi morala naprej igrati samo Heinerjevo senco, je postala depresivna in psihično bolna ter je večkrat poskušala narediti samomor. Leta 1966 se je doma zastrupila s plinom v enainštiridesetem letu starosti. Heiner Müller pa se je potem še dvakrat poročil in v 66-tem letu umrl za rakom na grlu.
Pesmi Inge Müller pa so izšle šele dvajset let po njeni smrti, ker je takratna vzhodnonemška vlada zakrivala samomorilnost v državi in ni dopustila, da se pesmi pojavijo v knjižni obliki.

Zasedba

Prevod in kostum: Olga Grad
Dramaturgija, scena: Nick Upper
Lektor: Mateja Dermelj
Maska: Barbara Pavlin

Nastopa:


Nagrada za najboljšo žensko vlogo na Mednarodnem festivalu nove evropske teaterske akcije NETA v Vracah (Bolgarija) 2012: Olga Grad

Nagrada za najboljšo predstavo na 10. festivalu Actor of Europe v Makedoniji


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/primer-inge-m