KRIK: MAMA

Produkcija: Gledališče Glej
Avtor: Urša Majcen, Katja Markič, Nina Valič, Lara Wolf, Jure Žavbi
Režija: Katja Markič


Foto: Zupanov

Avtorska predstava.

Kolektiv REAKTOR je skupina mladih gledaliških ustvarjalcev, ki jih druži skupno zanimanje za nehierarhično gledališko delo, kjer ustvarjalci znotraj procesa dela fluidno prehajajo med ustaljenimi vlogami. Ustvarjajo avtorske predstave, v katerih nagovarjajo družbene tabuje. Njihovo delo ruši meje udobja tako v okviru kreativnega procesa, kakor na podlagi tematik, ki jih obravnavajo, saj jih zanima predvsem aktivno vključevanje umetnosti v družbo in transformativni potencial gledališča. Raziskujejo teme družbene neenakosti, diskriminacije, spolno zaznamovanega nasilja in enakopravnosti znotraj trenutnega družbeno-političnega sistema.

Kdo je mama? Kdo je mama, ki v ogledalu še vedno vidi najstnico, ki je vsakomur dala? Kdo je mama, ki svoji mami ni obrnila hrbta samo zato, ker se ji je smilila? Kdo je mama, ki ni superjunakinja? Kdo je mama, ki se sramuje svojih otrok? Kdo je mama, ki ne more imeti otrok? Kdo je mama, ki si želi drugačnega življenja? Kdo je mama, ko si vzame trenutek zase? Kdo je mama, ki ima potrebo po glasnem seksu?

V projektu KRIK: MAMA, ki si za izhodišče postavlja fiziološko raziskavo dednosti travme, izpostavljajo družbene konvencije, ki se vežejo na idejo materinstva, se soočajo z vprašanjem asociativnega polja arhetipa matere od vsakdanjega jezika do ikonografije, raziskujejo odnos med materjo in (tudi že odraslim) otrokom in poudarjajo telesni aspekt odločitve za, proti ali ne odločitve za materinstvo. Gledališču dajejo prostor, da poseže v odnos »mama«, ki ga vse prepogosto enačimo z identiteto.

Zasedba

Estetska zasnova predstave: Urša Majcen, Katja Markič, Nina Valič, Lara Wolf, Jure Žavbi
Dramaturgija: Urša Majcen
Glasba in zvok: Ana Jerina
Video dokumentacija: Borut Bučinel
Oblikovanje luči: Domen Lušin

Nastopajo: Nina Valič, Lara Wolf, Jure Žavbi


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/krik-mama