Platforma sodobnega plesa

Maribor, 28. 08. 2024 - 31. 08. 2024

18. Platforma sodobnega plesa


Foto: Arhiv Zavod MOJA KREACIJA

Med prehodom mladostnikov v odraslost, ima 18. edicija Platforme sodobnega plesa veliko podobnosti. Od mladostnikov se ponavadi zahteva sprejemanje večje odgovornosti, ki jih od njih pričakuje širša družba. Kaj se pričakuje od festivala, ki je postal polnoleten? Odgovornost? Ali še večjo stabilnost? Prepoznavnost? Ali zgolj pripravljenost na vse večje izzive in priložnosti ter raznolike izbore?

18. Platforma sodobnega plesa zagotovo pušča in beleži sledi sodobne plesne umetnosti v premisleku kuriranega programa, povabljenih gostujočih predstavah, v inovativni in kompleksni programski strukturi, v festivalskih produkcijah in koprodukcijah, v sodelovanju s partnerji in nenazadnje v svojem bistvu. Je platforma za umetnike, za sodobno plesno umetnost in za razvoj občinstva. Ko se veličina sodobno plesnih umetniških del kot kulturna ponudba ponuja in razpira nove svetove, ko se zdi, da je prešla in ko ne pokaže nič več, razen svojega prehajanja … takrat nastopi vidnost nevidnega ali vidnost prehajanja.

Jean-Luc Nancy povzema vidljivost nevidnega kot takega, ali idealiteto, ki je postala prezentna, bodisi v paradoksalni prisotnosti svojih temin ali pa svoje odsotnosti. Prav to, od Platona dalje, ustvarja lepo (lepoto ali to kar je lepo?). Slednje je morda še bolj izrazito od Plotina naprej naprej, kjer pristopanje k lepoti pomeni, da postaneš to, kar si. V svoji intimnosti, luči in čisti viziji; kot "edino oko, ki je sposobno videti poslednjo lepoto". Poslednjo lepoto ali sij resnice ali smisel biti. Umetnost ali čutni smisel absolutnega smisla. In prav to, navaja Nancy, omogoča lepemu, da seže onkraj sebe v "sublimno", nato v "grozno" in ravno tako v "groteskno", v upadanje "ironije", v neko splošno entropijo oblik, ali v čisto in enostavno postavitev nekega ready-made objekta.

Prehajanje uvaja drugo tezo: preostanek priča o nekem koraku, hoji, plesu ali skoku, zaporedju, poletu, padanju, prihajanju ali odhajanju.

Gre za prehod, odhod, zaporedje, prehajanje, oddaljevanje, ritem, hojo, korake … morda za iskanje izgubljenega plesnega paviljona, mobilnega studia, iskanje identitete, količine teles, obračanja vlog in norm ali pa zgolj za nov način ponovne konceptualizacije.

Zagotovo gre za iskanje identitete in sledi preteklih izkušenj, ki se prekrivajo in razhajajo ter vplivajo na način gibanja in odločitve, ki jih sprejemamo. Telesa, uokvirjena z zbledelimi spomini, in besede, ki delujejo kot živi arhivi, opominjajo, da nas nekatere sledi preteklosti krepijo, druge nas lahko zadržujejo, spet tretje pa poženejo v raziskovanje, globje, v področja čutnih globin …

Podobe, ki se zabrišejo in odtegnejo. Kjer se rojevajo ali izginjajo ideje. Prostor, ki nedvomno pušča svojo sled. A ne kot odtis svoje oblike, temveč kot obris.

Prehod kot ves kraj smisla, kot vsa njegova prezenca, ki s svojo nekonvencionalnostjo in ekspresivnostjo konceptira in razgreva hkrati. Preizpraševanje identitete, spola, mnogoterosti, milosti, radikalnosti, političnosti, humornosti in absurdnosti, da bi lahko skozi proces odkrili druge načine umestitve svojega telesa. Čeprav se morda zdi, da je nepregledno in nemočno, se prav v teh neposrednih samoprepoznavanjih razpre moč delovanja in obstoja.
Prehod, ki vodi v preobrat in preboj hkrati. Nepopolnost, ki postane popolnost.

Polnoletni smo. Imamo polnih 18.

Vabljeni v našo družbo!

Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja

***

Umetniško in programsko vodstvo, izvršna produkcija in organizacija: Mojca Kasjak
Asistentka umetniške in programske vodje, producentka, urejanje besedil: Mojca Kolar
Celostna grafična podoba: LEALUDVIK
Odnosi z javnostmi: Jagoda Đorđević, Pepermint PR
Družbena omrežja in razvoj občinstva: Ališa Kasjak Gutman
Video dokumentacija: Dejan Dolšak

Produkcija in realizacija: Zavod MOJA KREACIJA, Maribor
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti, Narodni dom Maribor, KUD MOMENT, Center plesa
Partnerji Letni kino Minoriti, Teatroskop, W.B.I., Društvo za sodobni ples Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Zavod za turizem Ljubljana, GT22, MKC
Medijski partnerji: Mladina, Parada plesa
S podporo: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor
Donatorji: Radenska, Hiša Kruha


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/platforma-sodobnega-plesa-f-2