Janko in Metka

Produkcija: Drama SNG Maribor, Mini teater
Avtor: Andrej Rozman Roza
Režija: Robert Waltl


Foto: Pixabay

Klasična pravljica v podalpski preobleki s petjem in plesom.

Andrej Rozman Roza je po kultni Grimmovi pravljici o Janku in Metki pripravil gledališko adaptacijo oziroma sodobni dramolet, in čeprav je »naslov enak, zgodba je enaka, enaki so junaki, je kljub temu v naši predstavi vse drugače«.

Janko in Metka se znajdeta v nizu težkih preizkušenj, soočata se z lakoto, revščino, hudobno mačeho, a dokler je ob njiju ljubeči oče, je vse skupaj znosno. Ko pa se mačeha odloči, da pri hiši ni več dovolj hrane za vse, se morata otroka izuriti v preživitvenih strategijah; iz zavetja doma sta vržena v prostor neznanega in prostranega temnega gozda, kjer na koncu najdeta upanje v lepi slastni sladkorni hišici. A sladka skušnjava skriva »čarovniško« presenečenje v podobi ljudožerske tete Žeralde. Z zvijačami, pogumom in iznajdljivostjo premagata tudi coprnico in obogatena z vseživljenjskimi izkušnjami stopita v svet odraslosti. Samo pot skozi krut in nevaren iniciacijski prehod ju lahko namreč utrdil in pripravi za pot v novo življenjsko obdobje.

Režiser Robert Waltl, igralec, režiser, lutkar in umetniški vodja Mini teatra, je uprizoritev postavil kot glasbeno in plesno-gledališko pravljico za otroke, starejše od štirih let, in jo postavil v alpsko Slovenijo. V skladu z uprizoritvenim konceptom predstave prevladuje poskočna in dinamična narodnozabavna glasba Slavka Avsenika ml., ki sovpada tudi z bogato izdelano kostumografijo, izhajajočo iz avtorsko posodobljene narodne noše (Ane Savić Gecan). Barvita scena z velikimi premičnimi kulisami, nekaterimi predimenzioniranimi rekviziti in drugimi scenskimi elementi ustvarja vtis različnih pravljičnih prostorov. Gledališka pravljica s petjem, plesom in odlično igralsko ekipo je navduševala otroke vse od leta 2010 in je v desetih letih nanizala več kot 160 ponovitev. Petra Vidali je v Večerovi kritiki Alpska poskočnica zapisala, da je to torej zgodba o tem, »kako je mogoče preživeti nevarne starše, nevarne divje zveri in ljudožerce in se ob tem celo smejati«.

Obnovitvena premiera z novo igralsko zasedbo (kjer se bosta v vlogah Janka in Metke preizkusila igralca mlajše generacije) je primerna za nove generacije otrok, starejše od pet let.

Zasedba

Scenografinja: Sanja Jurca Avci
Kostumografinja: Ana Savić Gecan
Skladatelj: Slavko Avsenik ml.
Lektorica: Mojca Marič
Oblikovalec svetlobe: Tomaž Bezjak

Nastopajo:

Mojca Simonič – Mati
Gorazd Žilavec – Oče
Petja Labović – Janko
Gaja Filač – Metka


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/janko-in-metka-5