Žival si, Viskovitz

Produkcija: Mestno gledališče Ptuj
Avtor: Alessandro Boffi
Režija: Matjaž Latin


Foto: Pixabay

Glasbena komedija o človeški naravi.

Žival si, Viskovitz, je predstava o animalni privlačnosti med Viskovitzem in Ljubo, ki se je začela pred dvema miljardama let, ko sta bila še mikroba in se nadaljuje preko različnih živalskih utelešenj vse do današnjih dni.

Pred nami se zavrti mnogo paradoksalnih zgodb, v katerih življenje gledamo skozi oči protagonista Viskovitza, ki trpi zaradi svojega živalskega karakterja. Je namreč lev, zaljubljen v gazelo, kameleon v iskanju identitete, policijski pes budist, polž, obseden s svojo dvospolnostjo, mravlja v iskanju moči, mikrob s kompleksom manjvrednosti in še mnogo drugega.

V različnih zgodba ga srečujemo v novih situacijah, kjer je na preizkušnji njegov odnos do ljubezni, njegov ponos in vrednote, ki si jih vedno znova nadene ali pa sleče s svojo živalsko kožo. Spoznamo moralno zapoved morskega psa - najprej ubij, potem zapelji ženo svojega bližnjega -, ugotovimo, da je svinjsko obnašanje za prašiča le vprašanje dobre vzgoje in da samcu bogomolke "ejaculatio precox" - prezgodnji izliv - reši čas, ponos in ne nazadnje tudi glavo.

V tem duhovitem in tudi edukativnem omnibusu pisane menažerije prepoznamo vso raznolikost razvoja živalskega sveta, ki jo v sei nosi naša živalska vrsta - homo sapiens. Ta darvinistična based je preplet različnih žanrov - od trilerja, drame, komedije, dokumentarca vse do satire, ki jim je skupni imenovalec najpomembnejša biološka tema - razmnoževanje. V tem evolucijskem popotovanju se protagonist Viskovitz pojavi kot polh, polž, bogomolka, kukavica, los, govnač, svinja, podgana, papiga, riba, škorpijon, mravlja, kameleon, (policijski) pes, črv, morski pes, trot, spužva, lev in mikrob.

Dramski tekst je adaptacija knjige biologa Alessandra Boffe Sei una bestia, Viskovitz, ki je prevedena v več kot 20 jezikov in je doslej njegovo edino literarno delo.

Zasedba

Adaptacija in dramatizacija: Jure Ivanušič in Matjaž Latin


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zival-si-viskovitz