Gora

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Tajda Lipicer, Giulio Settimo
Režija: Giulio Settimo


Kitov popek

Lutkovna predstava.

Gora je lutkovna predstava, ki mitsko zgodbo o nastanku mesta Nova Gorica oziroma mest Nova Gorica in Gorica predstavi skozi optiko cikličnosti življenja in bivanja.

V središču zgodbe, ki poteka na pokopališču, je majhna velikanka po imenu Gora. Ta je tako majhna, da se lahko sporazumeva z ljudmi, ki jih sicer ostali velikani sploh ne vidijo. Med Goro in ljudmi se skuje nenavadno zavezništvo, ki preseže ovire med svetovoma. A ko postane obstoj doline, v kateri živijo ljudje, ogrožen, se Gora žrtvuje – da bi zaščitila ljudi, postane eno z naravo, na gori, ki služi kot spomin nanjo, pa vzklijeta mesto in cvetje.

Likovna podoba Eneja Gala, ki bo ustvaril maske in lutke za predstavo, se inspirira pri samih začetkih lutkarstva, ko so tako imenovane svečeniške lutke iz predantičnih časov utelešale božanstva in spremljale socialne ali verske rituale. Tako se bo predstava poigravala z dimenzijami pri reprezentaciji mitoloških bitji in ljudi.

Predstavo režira Giulio Settimo, priznani italijanski lutkovni režiser, ki se bo s projektom Gora v Sloveniji predstavil prvič.

Dramaturginja predstave je Tajda Lipicer, ki prek raziskave zgodovine sestrskih mest Nova Gorica in Gorica ter v sodelovanju z režiserjem stvarna dejstva uporablja za inspiracijo pri ustvarjanju fiktivnega ustanovitvenega mita nastanka mesta.

Zasedba

Dramaturginja: Tajda Lipicer
Avtor likovne podobe: Enej Gala
Lektorica: Maja Cerar
Asistent režije: Jernej Potočan

Nastopata: Aja Kobe, Martin Mlakar

Priporočena starost: 6+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/gora-1