Gugalnica

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Frane Puntar
Režija: Brane Vižintin


Ilustracija: Eva Jera Hanžek

Priredba marionetne predstave v režiji Edija Majarona iz leta 1978.

V letu 2025 bodo v LGL na program uvrstili »lutkotečno« predstavo Gugalnica, ki je nastala konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Osnova zanjo je bilo znano besedilo Franeta Puntarja, ki ga je z likovno podobo hrvaškega mojstra Zlatka Boureka režiral legendarni lutkovni režiser Edi Majaron. Pod režijo posodobljene priredbe se podpisuje Brane Vižintin.

V programskem sklopu Lutkoteka se oživlja najstarejše lutkovne predstave, ki so še posebej navdušile občinstvo in zaznamovale gledališki spomin v LGL in širše. Med lutkotečne predstave so uvrščene osvežene in obnovljene stare uprizoritve, priredbe legendarnih predstav in nove interpretacije, ki jim je skupno spoštovanje avtorjev izvornih stvaritev. Nekatere na odru vztrajajo že desetletja, druge se vračajo v novi podobi in spremljajo odraščanje novih ljubiteljev lutkovne umetnosti in pomenijo dragocen del slovenske lutkovne preteklosti.

Zasedba

Avtor likovne podobe: Zlatko Bourek
Režiser originalne predstave in svetovalec režiserja priredbe: Edi Majaron
Soavtor priredbe besedila in režiser osvežene predstave: Brane Vižintin
Dramaturginja in soavtorica priredbe besedila: Jera Ivanc
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistentka dramaturginje: Flores Oven

Nastopajo: Voranc Boh, Mia Skrbinac k. g., Polonca Kores, Martin Mlakar, Matevž Müller, Boštjan Sever k. g., Nika Manevski k. g.

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/gugalnica