Mali nauki čudenja

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Enrica Carini, Fabrizio Montecchi
Režija: Fabrizio Montecchi


Ilustracija: Eva Jera Hanžek

Senčna predstava.

Uprizoritev predstavi svet skozi oči ameriške biologinje in zoologinje Rachel Carson, ki je ena od ključnih oseb za vzpostavitev okoljevarstvenega gibanja po svetu. V predstavo je vpletla svojo življenjsko zgodbo in tudi svoje revolucionarne ideje.

»Bolj ko se osredotočimo na čudesa in se čudimo svetu okrog nas, manj užitka vidimo v njegovem uničevanju.«

V predstavi uporabljena besedila so nastala prav za to uprizoritev, a so večinoma inspirirana iz knjig pisem in javnih govorov Carsonove ter napisana na novo. Močno navdihnjeni z njenimi mislimi in njenim delom se bodo ustvarjalci predstave med drugim spraševali o konceptu osebne odgovornosti v povezavi s posledicami podnebnih sprememb, ki morda zadevajo in prizadenejo vsakega od nas.

Predstava je namenjen mladim in starejšim, saj obravnava naš odnos do narave in to, kako ga je dandanes mogoče ponovno vzpostaviti. Soustvarjalci uprizoritve izhajajo iz občutka »čudenja«, katerega neizčrpna zagovornica je bila Rachel Carson. Samo na ta način, je menila predhodnica aktivistov v današnjih okoljevarstvenih gibanjih, lahko zgradimo novo zavedanje o našem bivanju v svetu in o svetu samem ter si skupaj predstavljamo drugačno prihodnost.

Mali nauki čudenja ni biografska uprizoritev o Rachel Carson, gre predvsem za predstavo, kjer se trenutki njenega življenja ter znanstvena in družbena razmišljanja združijo v pričevanje o drugačnem, a možnem pristopu do sveta in narave.

Zasedba

Asistentka režiserja: Enrica Carini
Avtor likovne podobe: Fabrizio Montecchi
Avtorica video animacije: Giada Fuccelli
Oblikovalka svetlobe: Maša Avsec
Lektorica: Irena Androjna Mencinger

Nastopa: Asja Kahrimanović

Priporočena starost: 11+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/mali-nauki-cudenja