Pisma z roba gozda

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Jasna Žmak
Režija: Anđelka Nikolić
Koreografija: Bojana Robinson


Ilustracija: Eva Jera Hanžek

Dramska predstava.

Pisma z roba gozda priznane hrvaške piske in teatrologinje Jasne Žmak je dramska pripoved, ki je leta 2017 prejela nagrado na festivalu Mali Marulić za najboljše dramsko besedilo za otroke. Na Hrvaškem je bilo besedilo objavljeno še kot slikanica in adaptirano v animirani film. V prevodu in priredbi piske in dramaturginje Simone Hamer bo besedilo režirala srbska režiserka Anđelka Nikolić, ki bo prvič režirala v LGL.

Zgodba, ki se sicer spogleduje z bogato tradicijo basni, je inovativno igriva in sodobna ter je osredotočena na učenje pisanja in komunikacije. Skupina raznolikih živalic, ki jih sicer običajno ne srečamo v istem gozdu, nadvse uživa v pošiljanju in prejemanju pisem. A ker Veverica, Tiger, Jež, Slon in Želva ne znajo pisati, za njihovo korespondenco skrbi Sova, ki jim vsako zapisano črko mastno zaračuna. Nekega dne pa se na nebu pojavi pismo, ki ga ni napisala Sova, ampak Krtica! S pismom v oblakih Krtica vse prebivalce gozda vabi na rojstnodnevno zabavo. Živali ji želijo takoj poslati pritrdilni odgovor, a jim je zmanjkalo živeža, s katerim Sovi plačujejo pisma, ta pa jim je pripravljena pomagati le za zelo visoke obresti. Živali se odločijo, da se bodo same potrudile sestaviti pismo, in tako druga drugo počasi naučijo pisanja, Sova pa doživi pomembno spoznanje o neprecenljivosti prijateljstva.

»Igra« je ključna beseda uprizoritvenega koncepta za predstavo Pisma z roba gozda: k spoznavanju pisanja in branja bi se moralo pristopati kot k igri, s katero se otroci zabavajo (doma, s starši ali skrbniki), še preden začnejo hoditi v šolo (in/ali uporabljati telefone in računalnike). Domišljije poln pristop k učenju črk, pisanja in jezika je izhodišče za didaktično, a umetniško bogato dramsko gledališko predstavo, ki raziskuje temo (poskusov) sporazumevanja na vsebinski in tudi uprizoritveni ravni.

Zasedba

Prevajalka, avtorica priredbe in dramaturginja: Simona Hamer
Avtorja likovne podobe: Anđelka Nikolić in Radivoje Dinulović
Avtorica glasbe: Polona Janežič
Kostumografka: Mateja Čibej
Lektorica: Maja Cerar
Asistentka lektorice: Tjaša Pirnar

Nastopajo: Jan Bučar, Urška Hlebec, Ana Hribar, Nina Ivanič, Rok Kunaver, Jernej Kuntner, Alenka Tetičkovič

Priporočena starost: 4+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pisma-z-roba-gozda