Balerina, balerina

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Le Tas de Sable - Ches Panses Vertes (FR)
Avtor: Po motivih Marka Sosiča
Režija: Jūratė Trimakaitė


Foto: Johan Karlsson

Lutkovno predstavo po romanu Marka Sosiča Balerina, Balerina bo režirala mlada, večkrat nagrajena litovska režiserka Jūratė Trimakaitė. Uprizoritev nastaja v francoski produkciji, LGL pa bo koprodukcijsko sodeloval pri slovenski različici predstave, ki bo premierno predstavljena na 17. mednarodnem bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke.

Občinstvo bo predstavo spremljalo s slušalkami, skozi katere bosta v posebni zvočni tehniki predvajana zvok in besedilo predstave. Člani igralskega ansambla LGL bodo v slovenski različici, ki bo posneta na vajah junija 2024 v LGL, posodili svoje glasove likom predstave, ki jih bodo na odru (nemo) interpretirali francoski animatorji.

Zgodba govori o mladi Slovenki iz okolice Trsta, ki opazuje vsakdanje življenje svoje skromne družine v Italiji v 60. letih 20. stoletja. Glavna oseba je otrok, ki ne govori, a ji avtor romana in tudi nastajajoča predstava posodi glas, tako da lahko slišimo njene misli.

Balerina, Balerina je predstava, ki bo s poetičnim jezikom glavne protagonistke Balerine nenavadno pogledala na svet okoli nas. Njen pogled »krog sebe« je prežet s preprostostjo, ki pa se bralca globoko dotakne (na primer: večjim dogodkom, kot je pristanek človeka na Luni, daje enako velik pomen kot rojstnemu dnevu). Skozi njene oči odkrivamo življenje njenih bližnjih, njihove poglede nanjo, njihovo ljubezen do nje, njen svet … In Balerina ne obsoja, le čuti, se pogosto sprašuje in veliko posluša druge.

Zasedba

Svetovalca: Joana Norvide, Coralie Maniez
Avtorica likovne podobe: Cerise Guyon
Oblikovalec luči: Félix Bataillou
Režiser zvoka: Bastien Varigault
Asistentka režije slovenske verzije: Mateja Bizjak Petit

Nastopajo: Coralie Brugier k. g., Jimmy Lemos k. g., Gisèle Torterolo k. g.
Na zvočnem posnetku: Nina Ivanič, Polonca Kores, Rok Kunaver, Jernej Kuntner, Matevž Müller, Ajda Toman

Priporočena starost: 10+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/balerina-balerina