FUGA

Koper, 10. 07. 2024 - 15. 07. 2024

5. Festival uprizoritev, glasbe in akademij


Foto: Arhiv GK

FUGA je prvi in edini mednarodni festival v Sloveniji, ki v fokus postavlja gledališke predstave ter glasbene dogodke umetniških akademij in šol iz Evrope. Namenjen je torej predvsem študentom in študentkam ter mladim ustvarjalcem in ustvarjalkam, ki delujejo tako na gledališkem kot na glasbenem in avdio-vizualnem področju; na festivalu lahko predstavijo svoje delo ter se srečajo z delom svojih vrstnikov z drugih umetniških akademij.

Festival je zaživel leta 2020, vendar je šele v zadnjih dveh izvedbah (2022, 2023) dobil prvotno načrtovano obliko in namen, ki je v prvih dveh letih – zaradi omejitev v povezavi s korona virusom – ni bilo možno uresničiti. Poteka v poletnih mesecih (načeloma julija) v Kopru in drugih obalnih mestih, v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem, Kulturno izobraževalnim društvom PiNA, Občino Koper in Gledališčem Koper, ki festivalu daje na razpolago prostor in tehnično podporo za izvedbo programa.

Do danes so program festivala FUGA soustvarjale gledališke produkcije naslednjih ustanov: AGRFT Ljubljana (SLO), Akademija dramske umetnosti Zagreb (HR), Dramska fakulteta Beograd (SRB), Central Saint Martins London (ZK), Umetniška akademija Univerze Banjaluka (BiH), MAPS Univerza iz Utrehta (NL) in Dramski studio Umag (HR). V štirih letih je bilo izvedenih 15 predstav, 4 pogovori z ustvarjalci predstav, 3 filmski večeri študentskih filmov, delavnica profesorice in režiserke Ivane Vujić iz Beograda z naslovom B. Brecht: Praksa in delo z igralci, predavanje umetnic iz Prostora za umetnost NOT (SLO) v portoroškem Monfortu, improvizacija z naslovom Prvi poljub pod mentorstvom profesorja Željka Mitrovića (v kateri so sodelovali študentje vseh gostujočih akademij, podeljeni sta bili dve nagradi za najboljšo predstavo po izboru občinstva: 2022, 2023) ter 20 koncertov na različnih zunanjih prizoriščih v Kopru.

Festival vsako leto obišče približno 2000 obiskovalcev, kar je jasen znak, da ni namenjen zgolj študentskemu občinstvu, ampak da FUGA odpira vrata vsem, ki vas zanima gledališka, glasbena in avdio-vizualna umetnost.

Festivalska žirija: 

Nicolás Lange (1994) je čilski pisatelj, performer in dramatik. Trenutno živi v Firencah, Italija. Njegova besedila so bila prevedena v angleščino, nemščino, italijanščino, portugalščino in francoščino, njegove igre pa so bile uprizorjene v več kot 15 državah. Lange je avtor knjige Caminamos Porque Amamos Algo (zmagovalec Premios Literarios, Čile, 2021), dobitnik Muestra Nacional de dramaturgia 2022 in Premios Literarios 2023, nagrade Gabriela Mistral, 85. izdaja. Bil je rezidenčni umetnik v GORKI teatru, KVS Bruselj, Narodnem gledališču Litve, Citè des Arts-Pariz in Watermill Centru. Letos bo objavil svoje najnovejše besedilo Hunt The Dog, Hunt The Boy, Hunt The Other Boy Too v Centro Dramático Nacional, Madrid.

Ivana Vujić, nekdanja prorektorica Univerze umetnosti, je redna profesorica na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu (gledališka režija), gostujoča predavateljica na Akademiji umetnosti v Utrechtu, Beograjski odprti šoli in Stockholmski gledališki akademiji. Bila je umetniška direktorica Bitef festivala v Beogradu, festivala FIAT v Črni gori, kuratorka gledališkega programa za Beograjski poletni festival (BELEF) in ustanoviteljica Beton Hala Teatra v Beogradu. V svojem raziskovanju performansov in gledališkem delu se ukvarja z odnosom med režiserjem, igralcem in gledalcem, pri čemer sooča gledališke akte - preteklost, avantgardo, sedanjost, postmoderno in medkulturno. Njene produkcije so sodelovale na nacionalnih in mednarodnih gledaliških festivalih (Edinburgh, Mittelfest, La Mama Festival, itd.). Bila je so-urednica in prevajalka knjig Richarda Schechnerja, Eugenia Barbe in Nicole Savareseja v srbščino.

Anja Novak (1991) je gledališka in filmska igralka, performerka, pesnica in pevka. Leta 2014 je diplomirala iz dramske igre na AGRFT v Ljubljani, leto pozneje pa je z avtorskim projektom Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev tudi magistrirala in prejela akademijsko Prešernovo nagrado prešernovega sklada. Zaposlena je v ansamblu Slovenskega mladinskega gledališča in aktivna tudi na neodvisni sceni, filmu in literaturi. Večinoma piše poezijo, leta 2023 pa je na Tednu slovenske drame osvojila Nagrado Slavka Gruma za dramsko besedilo Tekst telesa, ki je kasneje izšel pri reviji Sodobnost. Avgusta leta 2020 je pri Založbi Sanje izšla njena prva pesniška zbirka z naslovom Ranerane, ki je bila na Slovenskem knjižnem sejmu nominirana za najboljši prvenec leta. Je dobitnica številnih nagrad, med njimi dve Borštnikovi, dve Šeligovi na TSD, in drugih. Ljubi zajce in nima facebooka.

Umetniški vodja: Ivan Loboda


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/fuga-f-1