Nagib: brez odra

Maribor, 17. 06. 2024 - 28. 06. 2024


Foto / oblikovanje Brezodra: Toni Soprano Meneglejte

Med 17. in 28. junijem 2024 bo v Mariboru ponovno potekal Nagib brezodra, dvotedensko ustvarjalno-eksperimentalno dogajanje, ki bo parazitiralo na in ob institucijah z različnimi ustvarjalnimi pristopi, temami, avtorji_cami, projekti, performansi in posveti.

Brezodra predstavlja modularno obliko festivalske tradicije Nagiba-a kot nekoč "le" Mednarodnega festivala eksperimentalnega giba in sodobnega plesa. Organizatorji vidijo festivalizacijo kot nenehen spreminjajoči se koncept, živi organizem in večplastni kuratorski ter ustvarjalni pristop, s katerimi poskušajo presegati meje in okvirje (ustaljenih) produkcijskih oblik posredovanja in delovanja. Spoznanje, da je lahko festivalska platforma tisto, kar se spreminja v dobrobit umetniškim procesom in ni zgolj prikaz že nastalih predstav, je bilo vodilo k iskanju novih festivalskih form in pristopov. NAGIB tako znotraj celoletnega programa / sezone sodobno-plesnih umetnosti, snuje zamisel Brezodra kot vstop v drugačen časovno-prostorski kontinuum ter skupnostni ustvarjalni proces zaznavanja, preizkušanja, premišljevanja in udejanjanja, ki se vsako leto sproti modulira in re-konstruira. Gre za poskus, ki gledalca_ko vabi v izkustven vpogled v ustvarjalne svetove, metode in (umetniško) delo nasploh, za ustvarjalce_ke pa odpira možnosti alternativnih oblik produkcije.

Produkcija Brezodra: Društvo Nagib
Kuratorski proces: Petra Hazabent
V odprtem dialogu s Toni Soprano Meneglejte, Anjo Bornšek, Petjo Golec Horvat, Barbaro Kukovec, Tomažem Tomljanovićem idr.
Odnosi z javnostmi: Zala Koren
Pomoč pri produkciji in organizaciji: Lara Čabrian in Eneja Urnaut
Vizualna podoba in oblikovanje: Toni Soprano Meneglejte
Koprodukcija: MKC Maribor – Kulturni inkubator
Partnerji: DSPS – Društvo za sodobni ples Slovenije, Zavod PIP – Pravno in informacijski center Maribor, Zavod Maska, Slovensko mladinsko gledališče, Zavod Emanat, Tanzhaus Graz, DACE in Neodvisni
Brezodra je del zamisli o Mrežnem centru, ki ga podpirajo: MKC Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Fundacija Sonda – GT22 idr.
Tehnična podpora: Marko Lük in Tomaž Tomljanović
Finančna podpora: Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/nagib-brez-odra-f