Tam, v vrtu

Produkcija: Zavod Nest
Avtor: Urška Centa, Domen Novak


Foto: Lucija Helena

Premiera v ciklu Noches de Tablao.

Predstava Tam, v vrtu je povabilo v vrt dveh, ki v njem odstirata lepoto mehanizmov poslušanja. V svojem početju prisluškovanja naravi odkrivata svetove zvoka in njihovo odzvanjanje v polju vidnega. Pri tem jih prevajata skozi lastni telesi, da v njima razširita domišljijske potenciale in opazujeta njihovo sovpadanje s svetom giba.

Urška Centa, koreografinja in plesalka, ter Domen Novak, dramski igralec, skozi zvočno-gibalno predstavo vodita s čistim instinktom radovednosti in ta med njima ustvarja povezave in plete odnose, ki preizprašujejo linearne poteke dogajanja. Podobe, ki prihajajo iz različnih osebnih časovnih obdobij dveh soustvarjalcev, so razrez njune performerske identitete, znotraj njih pa potekata iskanje medsebojnega stika ter raziskovanje njunega sobivanja in soodvisnosti.

Vrt razumeta kot igrišče, mikrokozmos človeških interakcij, zgradbo skupnosti, prostor za razisko-vanje različnih konstelacij odnosov, kraj povabila. Skupaj opazujeta daljnosežnost in verižnost reak-cij v njem in onkraj njega, pri tem pa poudarjata vlogo čutov pri oblikovanju človeške izkušnje.

Njun vrt je prostor, ki v idilo umika kodira človeški trud. Njun vrt je njuno telo. 

V predstavi se človeško telo kot inštrument prepleta z različnimi inter- in transdisciplinarnimi strukturami, ki zaznavajo načine, kako so povezana naša življenja. Strukture slednjega se nanašajo tako nanju kot na širše grajenje notranje mreže s prisotnimi v prostoru, pri tem pa se sklicujejo na strukturno logiko narave, ki vznika iz zavedanja o globoki povezanosti po-sameznika z okoljem. V predstavi se iz ozadja zrcali tudi misel o družbenem vrednotenju človekove odvisnosti od narave. Negovanje vrta je metafora, ki za umetnika pomeni kulturno vrednoto ter ju kot posameznika nenehno povezuje z vsem živim in jima ponuja odločitev o bolj izostreni izkušnji prisotnosti v svetu.

Predstava Tam, v vrtu je plod koreografske raziskave vzporednosti giba in zvočnosti, izvedene s pomočjo delovne štipendije Ministrstva za kulturo RS za področje glasbenih umetnosti, ki jo je Urška Centa v sodelovanju z Domnom Novakom predstavila oktobra 2023 v miniaturi Miniatura no. 9 (del 4 miniature, Atrij ZRC, NEST) ter novembra 2023 v zvočni koreografiji The Garden, ki je bila izbrana za predstavitev na mednarodnem festivalu sodobne umetnosti FIAC v Leónu v Mehiki.

Premiera predstave Tam, v vrtu bo potekala v sklopu cikla Noches de tablao, ki predstavlja umetnost na področju sodobnega flamenka. Oblikujejo ga interdisciplinarni umetniški dogodki, osnovani predvsem na živi povezavi glasbe in plesa, ter spremljevalni program izobraževalnih in teoretskih vsebin. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med umetniško prakso flamenka in drugimi glasbenimi žanri in predstavljajo nove ustvarjalne pristope h glasbeni, plesni in performativni umetnosti. Od svojega nastanka leta 2017 daje prostor najnovejšim umetniškim projektom, ki temeljijo na žanrski presečnosti in ponuja širok spekter sodobnih izraznih form. V njem se nizajo koncerti in plesne uprizoritve, v katerih tradicija vstopa v navdušujoča zavezništva z novitetami.

Zasedba

Koncept: Urška Centa
Dramaturgija: Nik Žnidaršič
Oblikovanje prostora: Lučka Centa, Urška Centa, Domen Novak
Oblikovanje svetlobe: David Cvelbar
Kostumografija: Draž
Grafično oblikovanje: Rok Marinšek

Nastopata: Urška Centa, Domen Novak


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/tam-v-vrtu