Amaterski tihotapci

Produkcija: EN-KNAP, Artisti Associati Centro di Produzione Teatrale
Avtor: Silvia Gribaudi in Andrea Rampazzo
Koreografija: Silvia Gribaudi, Andrea Rampazzo


Foto: Sara Rman

Za mejo predaleč. Za mejo preblizu.

Izhajajoč iz osebnih spominov in zgodovinskih pričevanj o vsakdanjih dejanjih poguma in iznajdljivosti, majhnih uporih v majhnih užitkih s tihotapljenjem vsakdanjih dobrin, kot so cigarete, revije ali kavbojke – in zastavljanjem telesa – prek mesta, ki ga deli zgodovinska meja – in politični sistem, Amaterski tihotapci (2024) prek meje “četrte stene” tihotapijo ganljivo predstavo o pripadnosti skupnosti, skupni, obči človeškosti in hrepenenju po njej.

Želja te bo osvobodila, vsaj tako so si populacije in generacije zamišljale. Želja, ki jo je pomenil #denim, na primer. Iz te snovi so sanje. Obstaja zagovor vloge, ki jo je imel #denim pri podiranju meja – in sistemov. Brez meja. To je izbira svobode, ne svoboda izbire, iti onkraj, preseganje ali prekoračenje meja, preseljevanje, bežanje, tihotapljenje.

Koreografija, prežeta s pristno, surovo, razorožujočo duhovitostjo – podpis in stalnica Silvie Gribaudi in Andrea Rampazza – je pogajanje in posredovanje med osebno mejo, odrsko konvencijo in kolektivno željo, skozi katero se giblje in je ganjeno skupno, skupnostno telo. Brez nostalgije, humor v človeškosti in človeškost v humorju.

Tema, ki jo razvijamo, ima zgodovinske reference in nas postavlja v stanje nenehne pozornosti med skladnostjo teme in potrebami teles, ki so na odru. Izhajamo iz vprašanja: Kako lahko spoštujemo zgodovinsko temo, s katero se lahko izvajalci povežejo tudi na osebni ravni? Za nas mora biti pogled tistih na odru v stiku s pogledom gledalca, da bi ga popeljali v intimni prostor odnosa, znotraj katerega razvijamo naš koncept bivanja na meji, na kraju neznanega, na kraju, kjer ni voditeljev, na kraju dialoga.

​—Silvia Gribaudi & Andrea Rampazzo

Zasedba

Glasba: Luca Scapellato
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
Kostumografija: Katarina Markov (Atelje d.o.o.)

Ustvarjalci in izvajalci: En–Knap Group (Núria Capella, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/amaterski-tihotapci